Voeding

Goed herstelmaaltijd voor buikvetverlies


Maak fruit, groenten en eiwitbestanddelen in uw herstelmaaltijd.

Thinkstock / Comstock / Getty Images

Bij het verliezen van buikvet draait het allemaal om calorieën in versus calorieën uit. Helaas zijn er geen mooie tips en trucs die u kunt gebruiken om het proces te vergemakkelijken - het is gewoon een kwestie van meer calorieën verbranden dan u verbruikt. Je hebt echter nog steeds voldoende calorieën nodig om te herstellen van je trainingen, wat betekent dat je maaltijd na de training je voldoende voeding moet geven om je kracht terug op tijd te krijgen voor je volgende sessie, zonder overboord te gaan op calorieën.

Eiwit

Eiwit is de belangrijkste factor in uw herstelmaaltijd en ook in uw inspanningen voor gewichtsverlies. Wanneer u traint, wordt uw spierweefsel afgebroken en is eiwit nodig om dit beschadigde weefsel te herstellen. Verhoogde eiwitinname kan ook helpen bij gewichtsverlies door het verhogen van verzadiging, volgens een studie van de afdeling Humane Biologie van de Universiteit Maastricht in Nederland. De Harvard School of Public Health beveelt aan om vis, kip of bonen als uw eiwitbron te kiezen en verwerkt vlees of vetrijke eiwitten zoals lamsvlees of ribben te vermijden.

Koolhydraten

Koolhydraten kunnen een lastige klant zijn. Het verminderen van koolhydraten vermindert je calorie-inname en kan volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine voordeliger zijn dan een traditioneel vetarm dieet. Koolhydraten zijn echter belangrijk voor trainingherstel, merkt sportvoedingsdeskundige Dr. John Berardi op, dus het is geen goed idee om ze volledig uit te snijden. In plaats daarvan stelt Berardi voor om de meeste koolhydraten in de zes uur na je training te eten en de rest van de dag te beperken. Goede bronnen van koolhydraten zijn groenten en fruit, samen met volle granen zoals volkoren pasta en volkoren rijst of wraps, plus bonen en peulvruchten.

Dik

Eiwitten en koolhydraten zijn de belangrijkste spelers als het gaat om herstel, waarbij vet op de achterbank zit. Vet heeft geen directe rol bij het herstel onmiddellijk na de training, dus het is niet nodig om extra vet aan uw maaltijd toe te voegen. Evenzo hoef je vet niet volledig te vermijden als je besluit om een ‚Äč‚Äčiets vettere eiwitbron te kiezen, zoals zalm, verse tonijn of sardines, die allemaal gezonde omega-3-vetten bevatten. Door vet laag te houden in deze maaltijd, kunt u echter uw totale dagelijkse calorie-inname onder controle houden, wat cruciaal is bij het verliezen van buikvet.

Tips en voorbeeldmaaltijden

De belangrijkste factor om te overwegen is hoe uw herstelmaaltijd zal passen in uw dagelijkse voeding als geheel. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beveelt aan dat actieve mannen tussen 2.400 en 3.000 consumeren om op gewicht te blijven en vrouwen dagelijks tussen 2.000 en 2.400 calorieën consumeren om op gewicht te blijven. Dit zijn echter slechts richtlijnen en u moet ongeveer 500 calorieën onder uw onderhoudsniveau eten om af te vallen. Als u drie maaltijden per dag eet, probeer dan ongeveer een derde van uw calorieën in uw herstelmaaltijd te consumeren. Perfecte proefmaaltijden zijn een kalkoenroerbak met paprika, wortelen, groene bonen en bruine rijst, een half volkoren bagel met pindakaas, vergezeld van 1 kop magere kwark en een appel, of chili gemaakt met extra mager gemalen rundvlees, bruine bonen en tomaten en geserveerd met een kleine gebakken zoete aardappel.