Sport

Wat is een goed hardloopritme voor vrouwen ouder dan 40?


Lopen boven de 40 betaalt gezondheidsdividend ongeacht je tempo.

BananaStock / BananaStock / Getty Images

Je hardlooptempo - het aantal minuten dat je nodig hebt om 1 mijl te rennen - kan veranderen naarmate je ouder wordt. Andere factoren, zoals uw algemene gezondheid, leeftijd, chronische aandoeningen zoals artritis, de afstand die u aflegt en uw mate van fitheid kunnen ook uw tempo beïnvloeden. Als je een vrouw ouder dan 40 bent die probeert je hardlooptempo te verbeteren, verhoog dan je snelheid en afstand langzaam en probeer jezelf niet te vergelijken met andere hardlopers. Wat een persoon als een goed tempo beschouwt, kan voor een andere hardloper onacceptabel langzaam zijn.

Leeftijd, geslacht en hardlopen

Vrouwen lopen gemiddeld ongeveer 10 procent langzamer dan mannen, vanwege lagere testosteronspiegels en minder spiermassa, volgens een artikel uit 2008 in Time. En zowel vrouwen als mannen lopen langzamer naarmate ze ouder worden. Spierkracht neemt lineair af tot ongeveer 70-jarige leeftijd, wanneer het snel daalt, vooral tijdens het hardlopen, volgens een studie in het 2004-nummer van het "British Journal of Sports Medicine."

Leeftijdsclassificatie

Leeftijdsclassificatie geeft oudere volwassenen een meer gelijk speelveld in races. Leeftijdsclassificatie vergelijkt uw tijd met anderen van uw leeftijd en geslacht, niet met de elite 20-plussers die aan de voorkant van de rij beginnen. Op 50-jarige leeftijd zou je 9,42 minuten per mijl bijvoorbeeld gelijk zijn aan een tempo van 8,2 minuten per mijl en een plek in het 50e percentiel tegen lopers in het algemeen, volgens tabellen gemaakt door professor Rodney Pearson van de Mississippi State University.

Leeftijdscores voor dames

Volgens de tabellen van professor Pearson valt een vrouw van 40 in het 50e percentiel van hardlopers in haar leeftijdsgroep als ze een tempo van 1,5 km van 9 minuten aanhoudt. Een vrouw op 50-jarige leeftijd zou in de 50e procent van haar leeftijdsgroep vallen als ze een tempo van 9,42 mijl liep. Op 60-jarige leeftijd zou het handhaven van een tempo van 10,45 haar in het 50e percentiel houden, terwijl ze op 70-jarige leeftijd dezelfde plaats zou verdienen met een tempo van 12,12.

Overwegingen

Versla jezelf niet als je het gemiddelde hardlooptempo voor je leeftijd niet kunt halen. Zolang je jezelf vermaakt, jezelf niet verwondt en fitnessdoelen bereikt, is je hardlooptempo goed voor jou. In de meeste gevallen zul je sneller worden naarmate je een meer ervaren loper wordt. En actief blijven - wat slechts 20 tot 30 procent van alle volwassenen doet, volgens een artikel uit het "British Journal of Sports Medicine" uit 2004 - kan uw levensduur tot twee jaar verlengen en de mortaliteit tot 25 procent verlagen.