Voeding

Wat is een goede vitamine-inname voor vrouwen ouder dan 50?


Praat met uw apotheker om ervoor te zorgen dat uw vitaminesupplementen niet interageren met uw recepten.

Thinkstock-afbeeldingen / Stockbyte / Getty-afbeeldingen

Als je 50 bent, heb je dezelfde vitamines nodig die je nodig had toen je jonger was. Maar je moet meer aandacht besteden aan vitamines die je ogen en botten gezond houden, je metabolisme stimuleren en helpen bij het voorkomen van ziekte. Deze vitamines helpen je nog jaren in topconditie te blijven. Hoewel je zeker een multivitamine of afzonderlijke vitaminesupplementen kunt nemen om te krijgen wat je nodig hebt, kan de focus op bepaalde voedingsmiddelen ook je inname van voedingsstoffen verbeteren.

Vitamine A

Het is normaal dat uw gezichtsvermogen begint af te nemen naarmate u ouder wordt. Een regelmatige inname van vitamine A kan uw gezichtsvermogen - vooral uw nachtzicht - echter zo sterk mogelijk houden. Vitamine A beschermt uw hoornvlies en helpt eiwitten te maken die betrokken zijn bij lichttransmissie. Het Institute of Medicine beveelt aan dat u elke dag ongeveer 700 microgram of 2.333 internationale eenheden krijgt. Je krijgt veel door oranje fruit en groenten zoals cantaloepen, wortelen en zoete aardappelen te eten. Mager rundvlees, hele eieren en magere verrijkte zuivelproducten zijn ook rijk aan vitamine A.

Vitamine D

Osteoporose komt veel voor bij vrouwen in de menopauze. Omdat hormoonspiegels fluctueren, kun je botweefsel verliezen, waardoor je skelet zwak en broos wordt. Om uw systeem te helpen zoveel mogelijk calcium op te nemen voor een optimale gezondheid van de botten, neemt u vitamine D in uw dagelijkse voeding. In de vijftig heb je elke dag 15 microgram of 600 internationale eenheden vitamine D nodig. Als u vitamine D-supplementen neemt, kiest u voor D-3, omdat deze vorm van vitamine de kans op fracturen waarschijnlijker maakt. Je kunt ook een deel van de vitamine D krijgen die je nodig hebt door zalm, ansjovis, tonijn, hele eieren of verrijkte melk te eten.

Vitaminen C en E

Zowel vitamine C als E zijn essentieel voor het verbeteren van uw immuunsysteem en de gezondheid van de cellen. Ze bestrijden gevaarlijke bacteriën en andere indringers die je ziek kunnen maken en de gezondheid van je cellen kunnen schaden. Hoewel ze beide antioxidanten zijn, gaat vitamine C een stap verder en creëert collageen om je huid soepel en gezond te houden. Elke dag moet u 75 milligram vitamine C krijgen, plus nog eens 35 milligram als u een roker bent, omdat roken uw immuunsysteem en cellen in uw lichaam belast. Zorg voor vitamine E dat je 15 milligram per dag krijgt, stelt het Institute of Medicine. Groenten en fruit zitten boordevol vitamine C, terwijl noten, zaden, plantaardige oliën en donkere bladgroenten boordevol vitamine E zitten.

Vitamine K

Vitamine K initieert een reeks reacties die leiden tot bloedstolling. Het is vanwege vitamine K dat je korstjes krijgt als je jezelf verwondt, hoewel het ook helpt om intern te stoppen met bloeden als je last hebt van een soort trauma of spijsverteringsprobleem. U moet gedurende uw hele volwassen leven elke dag 90 microgram vitamine K in uw dieet krijgen. Spinazie, boerenkool, kool en andere bladgroenten geven je veel vitamine K.

B Vitaminen

Je metabolisme neigt te vertragen met de leeftijd. Maar als u regelmatig B-vitamines in uw dieet heeft, zou uw metabolisme op volle capaciteit moeten kunnen functioneren. Thiamine, niacine, B-6, riboflavine, pantotheenzuur, B-12, biotine en folaat werken naast elkaar om energie te halen uit het voedsel dat je eet, legt de Harvard Medical School uit. Deze B-vitamines zijn essentieel voor de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten in uw dieet. Kies voor een B-vitaminecomplex of multivitamine die 100 procent van de dagelijkse waarde van elk van deze B-vitamines biedt. De B-vitamines die je nodig hebt, komen ook uit vlees, varkensvlees, hele eieren, kip en volkoren voedsel, om er maar een paar te noemen.