Geschiktheid

Wat zijn goede manieren om cardio te doen anders dan joggen?


Cardio is meer dan joggen.

Jupiterimages / BananaStock / Getty Images

Joggen is een effectieve en toegankelijke manier om de cardiovasculaire fitheid en gezondheid te verbeteren, maar het is niet geschikt voor ieders lichaam. Omdat joggen een high-impact activiteit is die veel stress op de enkels, knieën en heupen legt, vinden sommige sporters het ongemakkelijk op de stoep te beuken in plaats van plezierig te zijn. Er zijn echter veel alternatieve manieren om een ​​goede cardiotraining te krijgen, behalve joggen. Als u meer dan een paar maanden sedentair bent geweest, aanzienlijk overgewicht heeft of een reeds bestaande medische aandoening heeft, moet u contact opnemen met uw arts voordat u head-first in een nieuwe trainingsroutine duikt.

Cardio-apparaten

U kunt een effectieve cardiotraining binnenshuis krijgen door een van een aantal trainingsapparaten te gebruiken. Deze machines zijn te vinden in de meeste sportscholen, terwijl sommige modellen specifiek zijn ontworpen voor thuisgebruik. Hometrainers, crosstrainers, roeiers, loopbanden en trap steppers zullen allemaal uw hart en ademhaling verhogen, vetverbranding en gewichtscontrole bevorderen en uw spieruithoudingsvermogen vergroten.

Oefening op waterbasis

Waar joggen een high-impact activiteit is, is zwemmen een no-impact activiteit. Het water ondersteunt je lichaamsgewicht en dat maakt zwemmen een ideale oefening als je geblesseerd, overgewicht of anderszins ongemakkelijk bent bij activiteiten met een grotere impact. Als zwemmen niets voor jou is, probeer dan diep water dat een drijfvest of riem draagt, of volg een aqua-aerobicsles in je plaatselijke zwembad. Beide opties bieden dezelfde voordelen als zwemmen.

Groepsoefeningen

Als je het niet leuk vindt om alleen te sporten, probeer dan een groepsles. Je vindt er veel verschillende klassen om uit te kiezen, waaronder aerobics met een hoge of lage impact, staplessen, danslessen, groepsfietslessen, vechtsportlessen, lessen op basis van krachttraining en circuittraining. Voordat je naar een nieuwe klas gaat, moet je controleren of het intensiteitsniveau geschikt is voor je huidige niveau van fitness, omdat het doen van een te moeilijke les kan leiden tot spierpijn of zelfs blessures.

Outdoor activiteiten

Buiten sporten biedt veel voordelen, waaronder frisse lucht, zonneschijn en een kans om weg te zijn van de stress van het werk en thuisleven. Goede outdoor cardio-activiteiten zijn fietsen, stevig wandelen, inline skaten, roeien, kajakken, hardlopen, langlaufen en sporten. Als u 's nachts buitenshuis gaat sporten, vooral in de buurt van het verkeer, zorg er dan voor dat u duidelijk zichtbaar bent door het dragen van goed zichtbare kleding. Drink ook veel water, want het is heel gemakkelijk om uitdroging te krijgen als je buiten traint, vooral in de hitte van de dag. Drink voordat je dorst krijgt om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft.