Geschiktheid

Goede loop- of sportschoenen voor mensen met een platte voet


Kies trainingsschoenen met motion control voor platte voeten.

Thomas Northcut / Photodisc / Getty Images

De bogen in je voeten - gevormd door een speciale uitlijning van de botten, spieren, ligamenten en pezen - helpen je gewicht te ondersteunen en te verdelen. Als je platte voeten of lage bogen hebt en pijnlijke voeten, shins spalken of pijnlijke kuitspieren ervaart wanneer je loopt of een andere vorm van training doet, is het misschien tijd om een ​​tweede blik te werpen op het type schoenen dat je draagt. Platvoetige mensen hebben minder demping in hun trainingsschoen nodig en hebben meer ondersteuning in de middenvoet nodig.

Wandelen

Als wandelen uw voorkeurstype is, moeten uw voeten zich aanpassen aan het type ondergrond waarop u loopt. De schoenen die u draagt, moeten speciaal zijn ontworpen om te wandelen. Wandelschoenen zijn lichtgewicht en bieden schokabsorptie als u op harde oppervlakken loopt. Kies een wandelschoen met een brede hielbasis voor laterale ondersteuning en stijf rubber in de hiel voor ondersteuning. Een goede pasvorm in de hiel is belangrijk, net als het vinden van een wandelschoen die comfortabel in de voorvoet zit. Met platte bogen heb je een wandelschoen nodig met motion control die je voet helpt stabiliseren.

Rennen

Als je van hardlopen of joggen houdt als een training, koop dan schoenen die speciaal zijn ontworpen voor de voorwaartse beweging van hardlopen, zegt de American Council on Exercise. Loopschoenen zijn licht van gewicht, hebben een smalle hielbasis en demping in de voorvoet. Als je platte voeten hebt, kies dan hardloopschoenen met ondersteuning voor motion control. Met platte voeten heb je minder demping nodig dan iemand met hoge bogen.

Opleiding

Als u deelneemt aan andere activiteiten, zoals aerobics of racquetball, moeten uw sportschoenen anders zijn dan de schoenen die u draagt ​​om te wandelen of hardlopen. Kies trainingsschoenen - formeel "crosstrainers" genoemd - die zijn ontworpen om bescherming te bieden voor verschillende trainingen. Trainingsschoenen bieden stabiliteit voor je voeten en enkels, hebben demping en zorgen voor zijwaartse bewegingen. Voor andere sporten zoals basketbal, draag schoenen die zijn ontworpen voor dat type gespecialiseerde activiteit. Hoge basketbalschoenen beschermen je enkels bijvoorbeeld tegen verstuikingen. Zoek, ongeacht de activiteit, naar schoenen die je maximale ondersteuning bieden voor je platte bogen.

Overwegingen

De American Academy of Podiatric Sports Medicine beveelt aan dat u bekend raakt met de structurele behoeften van uw voeten en stelt voor de schoenstijl te vinden die het beste bij u aanvoelt. De schoen die het beste aanvoelt voor je wandelende buddy voelt misschien niet goed voor je. Werk samen met een professional in een schoenenwinkel om goed te passen voor schoenen. Naast je platte bogen, bepalen je gang en bewegingsbereik de schoenstijl die het beste bij je past. Als je eenmaal een paar schoenen hebt gevonden die goed aanvoelen, houd je bij hoeveel mijlen of hoelang je erin hebt gewerkt. Na 300 tot 500 mijl lopen of rennen - het equivalent van 60 tot 100 uur staan ​​- begint de ondersteuning en demping af te breken in je schoenen. Dat betekent dat het tijd is om ze te vervangen, zelfs als ze er nog in goede staat uitzien.