Geschiktheid

Een goed trainingsplan voor een vrouwelijke tieneratleet


Om atletische prestaties te verbeteren, zijn regelmatige trainingen essentieel - maar als het gaat om het plannen van een training voor een vrouwelijke tieneratleet, kan het een uitdaging zijn om te weten waar te beginnen. Het American College of Sports Medicine moedigt alle tieners aan om vijf tot zeven dagen per week minimaal een uur aerobe oefeningen te doen, plus twee tot drie dagen weerstandstraining in de loop van een week om de atletische prestaties te verbeteren. Stretching na trainingen kan ook het atletisch vermogen verbeteren en het voorkomen van ernstig letsel voorkomen. Vrouwelijke tienersporters die de symptomen van de triade van de vrouwelijke atleet vertonen, moeten voor onmiddellijke medische hulp worden doorverwezen naar een opgeleide zorgverlener.

Krijg uw hartslag omhoog

Aërobe oefening is een must voor vrouwelijke tieneratleten die geïnteresseerd zijn in een goed trainingsprogramma. Om de gezondheid te behouden en de atletische prestaties te verbeteren, kiest u oefeningen die vergelijkbaar zijn met die in de sport van uw keuze. Tiener vrouwelijke zwemmers moeten bijvoorbeeld zwemmen als onderdeel van hun trainingsroutine, terwijl langlaufers joggen of hardlopen moeten opnemen. Cross-training, een vorm van oefening waarbij individuen verschillende activiteiten uitvoeren in een poging atletische prestaties of fitness te stimuleren, kan ook een geweldige manier zijn om verveling te verminderen en de naleving van een trainingsplan te bevorderen. Streef vijf tot zeven dagen per week naar minimaal 60 minuten aerobe oefening voor optimale resultaten in gezondheid en atletisch vermogen.

Pomp het op

Vrouwelijke tieneratleten kunnen ook profiteren van deelname aan een gestructureerd krachttrainingsprogramma, meldt Kids 'Health. Naast het opbouwen van spiermassa en het helpen bij atletische prestaties, kan krachttraining een effectieve manier zijn om de gezondheid van de botten te verbeteren - wat vooral cruciaal is voor vrouwelijke atleten tijdens de tienerjaren. Kies krachttrainingsoefeningen die gericht zijn op de spieren die worden gebruikt in de sport van keuze - bijvoorbeeld, vrouwelijke tiener cross-country atleten moeten oefeningen opnemen die spieren in het onderlichaam opbouwen door squats, lunges en deadlifts uit te voeren, terwijl softbalspelers zich willen concentreren op oefeningen die de kracht in het bovenlichaam vergroten door het gebruik van push-ups, pull-ups, biceps-krullen en triceps-extensies. Vrouwelijke tieneratleten moeten twee of drie keer per week onder gewicht van een volwassene gewichtheffen voor optimale resultaten in dit proces.

Wees flexibeler

Flexibiliteit wordt vaak gedefinieerd als de hoeveelheid bewegingsbereik die aanwezig is rond een specifiek gewricht. Naast het verbeteren van de atletische prestaties, meldt de American Council on Exercise dat flexibiliteit gepaard gaat met een verminderd risico op blessures tijdens deelname aan sportieve activiteiten. Voor het beste resultaat als het gaat om het bevorderen van verbeteringen in flexibiliteit, besteedt u na elke atletische competitie of trainingssessie minstens 15 minuten aan een stretch-routine. Stretchen na het sporten - in plaats van voorafgaand aan de activiteit - is superieur gebleken als het gaat om het maximaliseren van de prestaties en het voorkomen van mogelijk letsel. Zorg ervoor dat u zich concentreert op spiergroepen die het doelwit waren tijdens de wedstrijd of trainingssessie om optimale resultaten in flexibiliteit te bereiken.

Vermijd de vrouwelijke atleet triade

Hoewel dagelijkse lichaamsbeweging en de deelname aan een sport geassocieerd zijn met een aantal belangrijke voordelen voor vrouwelijke tienersporters, zijn ook gevolgen mogelijk. Vrouwelijke atleten kunnen zelfs een risico lopen voor de ontwikkeling van de triade van de vrouwelijke atleet, een aandoening die wordt gekenmerkt door ongeordend eten, het verlies van menstruatie en de ontwikkeling van osteoporose. Dit geldt met name in gevallen waarin een tieneratleet wordt geduwd om haar prestaties te verbeteren om familie, vrienden of teamgenoten te plezieren. De triade van de vrouwelijke atleet kan een aantal ernstige levenslange gevolgen hebben en vereist onmiddellijke medische aandacht door een getrainde zorgverlener.

Over de auteur

Kathryn Vera behaalde een masterdiploma in oefenfysiologie, evenals licentie als geregistreerde diëtist. Momenteel werkt ze als Clinical Exercise Physiologist in Cardiac Revalidation, waar ze zorg biedt aan patiënten met chronische hartaandoeningen.