Voeding

Druiven versus granaatappels


Granaatappels bevatten meer vitamine C en vitamine K dan druiven.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

De meeste Amerikanen eten niet genoeg fruit. Een studie gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention in 2010 meldde dat slechts een derde van alle volwassenen in de Verenigde Staten dagelijks minstens twee porties fruit consumeren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beveelt aan dat volwassen mannen en vrouwen elke dag 2 koppen fruit moeten krijgen. Het eten van een 1-portie verse druiven of granaatappelzaden is een goede manier om aan deze dagelijkse aanbevolen inname te voldoen. Beide zijn vetarm en cholesterolvrij, evenals rijk aan essentiële voedingsstoffen.

Vezel

Zowel druiven als granaatappels bevatten voedingsvezels, maar granaatappels bevatten meer per portie. Terwijl een portie verse rode of groene Thompson pitloze druiven 1 kop bevat 1,4 gram totale voedingsvezels, biedt een kop granaatappelzaden of arils 7 gram vezels. Voor een man zou de hoeveelheid vezels in een portie granaatappelzaden 18 procent van zijn dagelijkse vezelbehoefte vervullen; voor een vrouw zou het 28 procent van haar vezelbehoeften leveren. Een vezelrijk dieet kan het risico op aambeien, diverticulitis, diabetes, obesitas en hartaandoeningen helpen verlagen.

Vitaminen

Druiven en granaatappels zijn een bron van vitamine C, vitamine K en B-vitamines, zoals thiamine, riboflavine en vitamine B-6. Een portie granaatappelzaden bevat echter een hogere concentratie van elk in vergelijking met een portie druiven. Granaatappels bevatten ook vitamine E. Elke kop granaatappelzaden levert 28,5 microgram vitamine K en bijna 18 milligram vitamine C. Deze hoeveelheid vitamine K is 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of ADH voor mannen en 32 procent van de ADH voor vrouwen. Het is ook 20 procent van de vitamine C-behoefte van een man en 24 procent van een vrouw.

Mineralen

Druiven en granaatappelzaden zijn rijk aan koper. Elke kop druiven voldoet aan 21 procent van de ADH van een volwassene voor koper, terwijl een portie granaatappelzaden meer dan 31 procent van de dagelijkse behoefte aan koper heeft. Je lichaam heeft koper nodig om collageen en rode bloedcellen aan te maken en te helpen bij de absorptie van ijzer, en het heeft ook koper nodig voor de energiestofwisseling. Als uw dieet niet voldoende koper bevat, is de kans groter dat u osteoporose, bloedarmoede of artrose ontwikkelt. Druiven en granaatappels bevatten ook gematigde hoeveelheden zink, mangaan, ijzer, magnesium en kalium.

Fytochemicaliën

Rode druiven zijn rijk aan resveratrol, een polyfenolverbinding die hartaandoeningen kan helpen voorkomen door uw cholesterolgehalte te verlagen, door uw bloedvaten te beschermen tegen schade door vrije radicalen en door uw bloed te verdunnen, meldt MayoClinic.com. Resveratrol kan ook uw risico op diabetes en obesitas verlagen, hoewel meer onderzoek nodig is. De antioxidant wordt meestal geassocieerd met rode wijn, maar je kunt nog steeds resveratrol krijgen door verse rode druiven te eten. Een studie gepubliceerd in het "Journal of Agricultural and Food Chemistry" in 2000 meldde dat het sap van granaatappels meer dan twee keer zo veel antioxidanten bevat als rode wijn of groene thee.

Bronnen (1)