Geschiktheid

Hoe de sportschool stress vermindert


Oefening geeft endorfines vrij, wat vaak je humeur kan verhogen.

Jupiterimages / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Na een lange dag met een lekke band op weg naar het werk en een ruzie met een collega, is het verleidelijk te wensen dat je naar huis kunt gaan, in bed kruipen en daar blijven. Maar in plaats van te gaan overwinteren, kunt u overwegen om naar de sportschool te gaan voor een verkwikkende training. Niet alleen zal je fysieke gezondheid verbeteren, maar je zult ook vaak merken dat je hoge stress wegsmelt dankzij de algehele kalmerende effecten van fysieke activiteit.

Vrijgave van endorfines

Het is natuurlijk om gevoelens van vreugde te ervaren na een training, of je nu op een loopband rent of rond stuitert in een Zumba-les. Deze verhoogde stemming is geen product van je verbeelding, maar eerder een product van je hersenen. Oefening veroorzaakt een afgifte van endorfines in je hersenen. Endorfines zijn neurotransmitters die je humeur verhogen. Sommige mensen verwijzen naar de vreugde die de endorfines veroorzaken als een 'hardloper', maar je hoeft niet te rennen. Je zult vaak vreugde voelen na elke vorm van oefening.

Meditatie

MayoClinic.com merkt op dat veel oefeningen uw lichaam in een meditatieve staat kunnen brengen. In plaats van bijvoorbeeld aan uw uitdagende werkdag te denken, concentreert u zich gewoon op de door u gekozen oefening. Al snel kun je alle spanningen of afleidingen vergeten. Wanneer u bijvoorbeeld op een loopband loopt, kunt u zich concentreren op uw ademhalingsritme of voelen hoe uw voeten de riem van de machine na elkaar raken. Focussen op deze specifieke acties wist je hersenen en helpt je stress te verlichten.

Sociale oefeningen

Veel mensen bezoeken de sportschool om samen met anderen te sporten, of het nu vrienden of familieleden zijn. Samen een yoga-, step-aerobics- of dansles volgen, biedt je een sociale uitlaatklep die je de stress van de dag doet vergeten. Als je een kleine sociale kring hebt, kan lid worden van een sportschool ook leiden tot nieuwe vriendschappen, die je leven op verschillende manieren kunnen verbeteren. Trainen met een partner, merkt MayoClinic.com op, verdiept uw ​​betrokkenheid bij de activiteit.

Andere voordelen

Als je gestrest bent omdat je niet tevreden bent met je lichaam, kan sporten je fysieke gezondheid verbeteren en je zelfvertrouwen vergroten. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met daten vanwege je gewicht, kan het regelmatig bezoeken van een sportschool je helpen een paar kilo's kwijt te raken en je zelfverzekerder te voelen. Of als je gestrest bent over ongezonde gewoonten zoals drinken en roken, biedt beweging een nieuwe, gezonde hobby. MayoClinic.com meldt dat de verhoogde lichaamstemperatuur die u tijdens het sporten ervaart, ook tot een kalm gevoel kan leiden.

Bronnen (1)