Sport

Hoe balanceert een gymnast?


Pas uw zwaartepunt aan om in balans te blijven.

Photodisc / Digital Vision / Getty Images

Evenwicht is een sleutel tot elke gymnastiekdiscipline, of je nu op de grond valt, zwaait op de parallelle staven of landt aan het einde van een kluis. Voor een jonge turner is daarom het leren om je evenwicht in verschillende posities te behouden een van de eerste vaardigheden die je moet ontwikkelen. Het is handig om te begrijpen waarom je wel of niet in verschillende posities in balans blijft en vervolgens oefeningen te doen die je balansvaardigheden helpen verbeteren.

Stabiliseer uw zwaartepunt

Het handhaven van een stabiel zwaartepunt is de sleutel om in balans te blijven. Om je zwaartepunt stabiel te houden, moet je ervoor zorgen dat het boven je steunbasis blijft. Als u bijvoorbeeld gezond bent, kunt u waarschijnlijk vrij gemakkelijk op een vlak oppervlak balanceren met uw rechtervoet in de lucht, door wat gewicht naar links te verplaatsen. Maar als je rechtop staat en je rechtervoet optilt zonder enig gewicht over te dragen, val je naar rechts. In een gymnastiekcontext kunt u over de lengte van de balansbalk lopen door continu wat gewicht te verplaatsen over de enkele voet die plat op de balk ligt.

Zorg voor een breed draagvlak

Over het algemeen is een bredere basis van ondersteuning stabieler dan een smalle basis. Als je bijvoorbeeld met je voeten tegen elkaar staat, zal een beetje naar links of rechts leunen je uit balans brengen. Maar lichtjes leunen terwijl je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan, zal je evenwicht niet verstoren. De vereisten van individuele gymnastiekoefeningen beperken vaak de breedte van uw ondersteuningsbasis, maar om in evenwicht te blijven, moet u uw basis zo breed spreiden als de oefening toelaat. Wanneer u bijvoorbeeld van de tralies afstapt, spreidt u uw voeten op schouderbreedte uit elkaar wanneer u landt, in plaats van ze bij elkaar te houden. Houd op dezelfde manier uw handen op schouderbreedte uit elkaar wanneer u een handstand uitvoert.

Voer een platvoetboor uit

Balanceren met één voet in de lucht en de andere stationair op een solide oppervlak is vooral belangrijk in uw balansstraalroutine - omdat de straal slechts 3,9 centimeter breed is - en tijdens de vloeroefeningen. Om uw evenwicht te oefenen, ga rechtop staan, spreid uw voeten op schouderbreedte uit elkaar en wijs uw tenen naar voren. Verplaats uw gewicht terwijl u een voet optilt en in de lucht houdt. Houd je positie twee seconden vast en plaats dan je voet weer op de grond. U kunt ook uw voet naar achteren of naar de zijkant verplaatsen. Voor een meer geavanceerde boor, ga rechtop staan, voer een uitval uit en duw dan van de vloer met je voorste voet om terug te keren naar een rechtopstaande houding. Maar in plaats van de voorste voet op de grond te plaatsen, houdt u deze in de lucht terwijl u twee seconden op één voet balanceert. Doe een of twee sets van 10 tot 12 herhalingen, met beide voeten, voor elke oefening.

Doe een hopping boor

Je moet in evenwicht blijven terwijl je op één of twee voeten landt tijdens talloze oefeningen op de vloer en evenwichtsbalk, evenals tijdens al je afstijgingen. Help deze vaardigheid te ontwikkelen met een sprongboor waarbij je eenvoudig van de ene voet naar de andere springt. Begin met je rechtervoet plat op de vloer, je rechterknie gebogen en je linkervoet in de lucht. Spring zo hoog mogelijk van je rechtervoet en land op je linkerhand, met je voet plat, je tenen naar voren gericht en je knie in lijn met je tenen. Voer een of twee sets van acht tot 10 herhalingen uit terwijl je van elk been springt.