Sport

Gymnastische flexibiliteitsoefeningen


Flexibiliteitsoefeningen helpen de houding te verbeteren en het risico op letsel te verminderen.

Photodisc / Digital Vision / Getty Images

Routinematige gymnastiekprestaties zijn meestal gevuld met verbluffende trucs, ingewikkelde stunts en precieze lichaamspositie. Zelfs met veel training kan geen van de genoemde items worden bereikt zonder een hoge mate van flexibiliteit. Turners verbeteren hun flexibiliteit via rekoefeningen. Elke rekoefening uitgevoerd door gymnasten is bedoeld om het bewegingsbereik in een bepaald deel van het lichaam te verbeteren om hen beter te helpen tijdens uitvoeringen.

Binnen handbereik

Turners vertrouwen vaak op hun armen om verschillende tricks te voltooien, zoals handstanden, handsprings en front flips. Vanwege het gewicht op de armen en de noodzaak om een ​​groter bereik van de armen te hebben, zijn armatrekken van het grootste belang om de flexibiliteit te vergroten. De flexibiliteitsoefening die bekend staat als de opwaartse rek lijkt op enkele van de bewegingen die gymnasten maken bij het doen van sommige salto's. Om de oefening te doen, strek je je armen boven je hoofd uit met de handpalmen tegen elkaar. Terwijl je je rug recht houdt, beweeg je je armen naar achteren totdat je spanning in je rug voelt en houd je die positie 20 seconden vast voordat je loslaat.

Doe er wat terug in

Backflips en back-walkovers uitvoeren zou behoorlijk moeilijk zijn voor turners met een beperkt bewegingsbereik in hun rug. De brugrek is ideaal voor het vergroten van de flexibiliteit in rug en schouders. Ga eerst op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Leg je handen bij je oren met je handpalmen op de vloer en ellebogen naar boven gericht. Duw je lichaam omhoog met je voeten en handen terwijl je je rug gebogen houdt.

Krijg een been om op te staan

Flexibiliteit van de benen is noodzakelijk voor gymnasten die trappen en zich voorbereiden op flips. Een uitval is een van de eerste stappen die gymnasten doen bij het uitvoeren van flips zoals cartwheels. Lunges helpen je kuiten en quads te strekken en je knieën te versterken. Terwijl je bovenlichaam recht en met de kern in elkaar zit, stap je met één been naar voren. Laat je heupen zakken totdat je benen in een hoek van 90 graden staan ​​en zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen.

Blijf geconcentreerd gefocust

Splitsen zijn een van de meest voorkomende demonstraties van flexibiliteit die gymnasten laten zien. Splitsen vereist echter voldoende uitgerekte hamstrings en quads. Het duivenrek is een flexibiliteitsoefening om je voor te bereiden op het doen van voorsplitsingen. Ga op de grond zitten met één been voor je en je voet onder je lies. Het andere been moet recht achter u worden uitgestrekt. Hef je armen over je hoofd en buig de ene achter je en de andere voor je. Herhaal de oefening met uw andere been voorover.