Sport

Gymnastiektrucs voor lage tralies


Lage bar-vaardigheden vereisen enorme arm- en buikkracht.

Jupiterimages / BananaStock / Getty Images

In de artistieke gymnastiek van vrouwen bevatten de ongelijke balken zowel een lage als een hoge balk. Hoewel tegenwoordig competitieve turners de meeste van hun trucs op de hoge balk uitvoeren, zijn er ook enkele vaardigheden die je op de lage balk kunt doen. Sommige van deze vaardigheden zijn basis, terwijl anderen moeilijker en geavanceerder zijn.

Kip

Een kip is een eenvoudige gymnastiekhouder, vaak uitgevoerd op de lage balk. Om deze vaardigheid te doen, springt een gymnast en grijpt ze op de lage stang met haar benen in een gehoekte of gespreide positie. Ze zal dan naar voren glijden totdat haar lichaam volledig is uitgestrekt, haar tenen naar de bar brengen en haar lichaam omhoog brengen terwijl de schommel haar lichaam achteruit brengt. Ze eindigt de kip met de balk tegen haar heupen.

Gegoten handstand

Een gegoten handstand wordt vaak uitgevoerd direct na een kip. De turnster begint vanuit een positie waar haar torso zich boven bevindt en haar heupen zachtjes de lage balk raken. Ze zwaait dan haar benen naar voren en duwt haar heupen van de bar met haar rug in een lichte boog. Terwijl haar lichaam in een verticale positie komt, zal ze haar rug volledig rechtzetten zodat ze in een handstand boven de lage balk komt.

Duidelijke heupcirkel

In een duidelijke heupcirkel begint de turnster in een handstandpositie en laat vervolgens haar benen en romp in een rechte lijn zakken met behoud van een open schouderhoek. Ze draait vervolgens 360 graden rond de balk. Terwijl haar lichaam de horizontale positie met de grond passeert, opent ze haar schouders om weer in een handstand te belanden.

Stalder

Een Stalder, genoemd naar de Zwitserse turner Josef Stalder, lijkt op een duidelijke heupcirkel. Net als de andere low bar-vaardigheden, kan het ook worden uitgevoerd op de hoge bar. Om een ​​Stalder te voltooien, werpt een turnster eerst naar handstand. Dan zal ze haar benen en romp laten zakken, haar heupen breken en over haar benen spreiden net voordat ze de horizontale positie met de grond passeert. Ze roteert vervolgens 360 graden rond de bar met een open schouderhoek, waardoor ze haar schouders nog meer opent voordat ze verticaal bereikt, zodat ze de beweging in een handstand kan beëindigen.