Geschiktheid

Waarom is gymnastiek goed voor u?


Parallelle staven zorgen voor kracht en balans in het bovenlichaam.

Ryan McVay / Digital Vision / Getty Images

Op de Olympische Spelen van Montreal in 1976 scoorde Nadia Comaneci de eerste perfecte 10 in de geschiedenis van de gymnastiekcompetitie. Een buitengewone prestatie gezien de complexiteit van de sport, die een zeldzame combinatie is van gratie, kracht en vaardigheid. Een veel voorkomende misvatting is dat de voordelen van gymnastiek alleen worden ontsloten door elite-concurrenten die hun leven hebben gewijd aan dikke eeltige palmen en een kloosterleven, maar er zijn een groot aantal voordelen die toegankelijk zijn voor recreatieve sporters.

Kracht voordelen

Gymnastiek is een uitbreiding van lichaamsgewichttraining. In tegenstelling tot Olympisch heffen is er bijvoorbeeld geen externe belasting of weerstand. Het is gemaakt door de atleet, waardoor hij meer controle heeft over de beweging en de vrijheid om deze te beëindigen als hij zich ongemakkelijk voelt - behalve in het midden van extreem complexe bewegingen zoals de achterwaartse salto. Net als krachttraining biedt gymnastiek vergelijkbare krachtvoordelen. Een studie uit 2012, gepubliceerd in "Osteoporosis International", ontdekte dat jonge, niet-elite vrouwelijke turners "musculoskeletale voordelen ondervonden in botgeometrie, kracht en spierfunctie van de bovenste ledematen."

Leren vliegen, leren vallen

Olympische turners zien eruit als vechters uit een videogame. Drievoudige salto met achterwaartse salto's in I weet niet wat ik zojuist heb gezien, het lijkt het enige dat ze niet kunnen doen, een sonische boom of lichtbout gooien. Voordat ze geavanceerde technieken proberen, culteren gymnasten balans in zowel het onderlichaam als het bovenlichaam, werken ze met balansbalken en beheersen ze een standaard handstand. In het verlengde van hun evenwichtstraining maken vallen en opstaan ​​hen experts in break-vallen: ontvangen en verspreiden van kracht wanneer ze crashen en verbranden. In je dagelijkse leven vermindert een verbeterd evenwicht de kans op een vervelende val, terwijl weten hoe je valt valt het risico op blessures vermindert als een val onvermijdelijk is.

Serieus sociale atleten

Gymnastiek-expert Carl Paoli noemt de sport omdat hij hem mentaal sterk maakt. In het bijzonder noemt hij consistentie en positiviteit als essentiële deugden. Gymnastiek is een high-skill sport, het leren van spier-ups gebeurt niet 's nachts. Hoewel het een haalbaar doel is voor recreatieve sporters, is het een proces dat jaren kan duren. Je moet tijd besteden aan de ontwikkeling van vaardigheden om zowel vaardigheden als kracht te ontwikkelen. Ontmoediging leidt tot burn-out, dus een gymnast heeft een positieve houding nodig om de handstand te beheersen, laat staan ​​een complexe vloerroutine. De bovengenoemde waardevolle sociale vaardigheden kunnen ook het academische succes van hogeschoolgymnasten verklaren, aangezien veel teams een GPA van bijna of hoger dan 3.0 handhaven.

Kinesthetische conclusie

Hoewel het repertoire van een topsporter ontzagwekkend is, is het echte genie van de sport niet terug te vinden in de technieken op zichzelf. Gymnastiek is een sport met een breed scala aan overdraagbare vaardigheden voor zowel uw fysieke als mentale leven. Het verhoogde kinesthetische bewustzijn betekent dat je een slimmer lichaam hebt. Je bent beter in het leren van nieuwe atletische vaardigheden, terwijl je dagelijks op de hoogte blijft van je omgeving. Je zult sterk zijn, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.