Sport

Heffen gymnasten gewichten op?


Te veel spieren kunnen het vermogen van een vrouwelijke turnster belemmeren.

Siri Stafford / Digital Vision / Getty Images

Gymnastiekprestaties die ontzag en bewondering inspireren, vereisen een intense combinatie van kracht, kracht en flexibiliteit. Turners stellen extreme eisen aan bijna elke spier in hun lichaam, inclusief hun quadriceps, kern, hamstrings, bilspieren, onderarmen, schouders, borst en rug. Hoewel het heffen van gewichten een manier is om de nodige sterkte te ontwikkelen, kan het ook bulk opbouwen - wat de behendigheid, snelheid en flexibiliteit verstoort. Gewichten worden dus zelden gebruikt in trainingsschema's van gymnasten, en wanneer ze worden gebruikt, worden ze gebruikt om beweging te trainen, niet om grote spieren op te bouwen.

Het raadsel

Zowel mannelijke als vrouwelijke turners trainen bijna uitsluitend met behulp van hun eigen lichaamsgewicht en herhalingen van op kracht gebaseerde vaardigheden. In de Verenigde Staten gebruiken coaches hun gymnasten, vooral vrouwelijke turners, niet om gewichten te trainen uit angst om te veel spieren op te bouwen en te veel aan te komen, legt William A. Sands van USA Gymnastics en het Department of Kinesiology op Lutheran uit Californië uit Universiteit. Een te zware turnster kan niet moeiteloos door de lucht vliegen. Zonder voldoende kracht kan ze echter niet de kracht verzamelen om in de eerste plaats op te stijgen. Op vaardigheden gebaseerde herhaling garandeert niet dat een gymnast ook geen ongewenste hoeveelheden spiermassa krijgt.

Gewichtstrends

Sands beweert dat krachttraining, wanneer correct gedaan, functionele kracht kan bieden - maar coaches aarzelen nog steeds om het op te nemen. Shawn Johnson van de Verenigde Staten, de 2008 Olympische evenwichtsbalk gouden medaillewinnaar en team, all-round en vloeroefening zilveren medaillewinnaar, rapporteerde voornamelijk lichaamsgewicht krachtoefeningen zoals pushups, pullups en squat jumps voor het opbouwen van kracht. Ze vertelde het tijdschrift 'Fitness' dat het haar niet was toegestaan ​​om 'gewichten' te gebruiken omdat ze de lichaamsverhoudingen negatief beïnvloeden.

Voorbij gewichten

Turners oefenen weerstandstraining om beter te worden in specifieke bewegingen, niet om esthetisch groter of symmetrischer te worden. Medicijnbaloefeningen helpen kracht en kracht in het bovenlichaam en de kern te ontwikkelen. Springende oefeningen, plyometrics genoemd, verbeteren snelheid en kracht. Jump squats, box jumps en clapping pushups zijn voorbeelden van deze oefeningen. Veel gymnastische bewegingen voor mannen, zoals het ijzeren kruis op de stille ringen, vereisen statische vasthoudingen. Isometrische oefeningen waarbij een spieractie enkele seconden wordt vastgehouden om het uithoudingsvermogen op te bouwen, is een andere manier waarop gymnasten hun sportspecifieke kracht opbouwen. Weerstandsbanden zijn een ander hulpmiddel dat kracht in beweging voor gymnasten opbouwt.

Moeten zij of niet zij?

Mannelijke turners die uitsluitend met hun eigen lichaamsgewicht trainen, lijken het echter prima te doen - althans volgens Nick Grantham, voormalig trainer voor het conditioneren van het Olympische gymnastiekteam in Groot-Brittannië. Hij ontdekte dat de meeste mannelijke turners gemakkelijk hun eigen lichaamsgewicht verdubbelen, zelfs zonder de oefening in hun normale routine op te nemen. Sands zegt dat vrouwelijke turners baat zouden hebben bij een krachttraining met hoge herhalingen met behulp van lichte gewichten om kracht op te bouwen, omdat deze methode minder belastend is voor de gewrichten dan herhaalde oefeningen met krachtvaardigheden.