Geschiktheid

Welke hamstringspieren worden gebruikt om te zwemmen?


De hamstrings zijn instrumenteel in je trapkracht.

Digital Vision./Digital Vision / Getty Images

Zwemmen is een totale lichaamsoefening waarbij gebruik wordt gemaakt van de spieren van het boven- en onderlichaam. Bij het trappen worden de meeste spieren van je dijen geactiveerd - inclusief die aan de achterkant, bekend als de hamstrings. Alle drie de hamstringspieren, de biceps femoris, semitendinosus en semimembranosus, werken tijdens de voorste kruip, schoolslag, vlinder en rugslag.

Anatomie van de kruipschop

Tijdens het zwemmen in de crawl of freestyle heeft je kick twee fasen - voortstuwing en herstel. De kick begint wanneer u de heupflexor en quadriceps aan de voorkant van de dij activeert voor de voortstuwingsfase. Tijdens de herstelfase, wanneer het been omhoog komt naar het oppervlak van het water, trekken de gluteale spieren samen. Alle drie de hamstringspieren trekken kort daarna ook samen om de bilspieren te helpen. De hamstrings en bilspieren vergemakkelijken heupverlenging, waardoor je vooruit door het water kunt duwen.

Andere slagen

Tijdens de vlinder worden de hamstrings op precies dezelfde manier geactiveerd als tijdens het kruipen. Het enige verschil is dat beide benen tegelijkertijd werken, in plaats van onafhankelijk. Bij de schoolslag zijn alle drie de hamstrings actief, maar de quadriceps en adductors van de binnenkant van de dij werken harder vanwege het naar elkaar toe trekken en de verlengde werking van de trap. De rugslag is vergelijkbaar met de kruipschop, alleen ondersteboven gekeerd. Wanneer je tijdens de trap je been optilt, helpen alle drie de hamstringspieren de bilspieren.

Hoe zit het met revalidatie?

Als je zwemt om een ​​gewonde hamstring te laten rusten, let dan goed op hoe je je voelt tijdens de trap. Hoewel zwemmen geen impact heeft, zijn je hamstrings nog steeds geactiveerd. Als u een hamstringblessure heeft, maar geen pijn voelt tijdens het zwemmen - kan dit een prima oefening zijn zolang uw arts u vrijgeeft. Als u pijn voelt, gebruik dan een trekboei tussen uw benen om uw benen en hamstrings te laten rusten, waarbij u zich concentreert op alleen uw bovenlichaam en romp.

Uit het water

Het uitvoeren van kracht- en flexibiliteitsoefeningen op het droge zijn essentieel om uw hamstrings gezond en sterk te houden, en een cruciaal onderdeel van uw algehele trainingsschema. Sterke spieren worden niet zo snel vermoeid tijdens het zwemmen en gestrekte spieren minimaliseren de kans op letsel. Heupextensies van een kabelmachine bouwen de hamstringactie die nodig is om de schopbeweging tijdens het zwemmen te ondersteunen. Voorwaartse buigingen vanuit een zittende of staande positie strekken de hamstringspieren, zodat u klaar bent voor uw volgende duik.