Geschiktheid

Hamstring Strain op een ligfiets


Vermijd plotselinge versnellingen en vertragingen op de ligfiets.

Barry Austin / Digital Vision / Getty Images

De hamstrings zijn een groep van drie spieren - de semitendinosus, semimembranosus en biceps femoris - die langs de achterkant van je bovenbenen lopen. Hun belangrijkste taak is om je knieën te buigen en je heupgewrichten te verlengen. Als u last had van een hamstring als gevolg van het gebruik van een ligfiets, moet u werken aan het revalideren van uw spieren. De ligfiets kan ook worden gebruikt in dit revalidatieproces.

Oorzaken, tekenen en symptomen

In het algemeen worden hamstringstammen meestal veroorzaakt door spieroverbelasting, volgens de American Academy of Orthopedic Surgeons. Wanneer de spieren voorbij hun limiet worden geduwd of worden blootgesteld aan een plotselinge belasting of kracht, kunnen ze overbelasten. Op de ligfiets kan dit gebeuren als je de weerstand te hoog zet, plotseling in een sprint barst of zelfs te snel probeert te stoppen.

De juiste set-up krijgen

De eerste stap om uw risico op hamstringletsels te minimaliseren, is om uw ligfiets op de juiste manier in te stellen. De zitpositie is de belangrijkste factor - het moet ver genoeg van het stuur verwijderd zijn dat u niet gebogen bent, maar niet zo ver naar achteren dat u zich inspant om de handgrepen te bereiken of uw knieën te ver uitstrekt terwijl u trapt, omdat dit waarschijnlijk de hamstrings benadrukt. Het kan verschillende sessies duren voordat je je perfecte positie hebt gevonden, merkt het American College of Sports Medicine op.

Spannen op Sprints

Hoewel het mogelijk is om je hamstrings te belasten wanneer je gewoon met een matige intensiteit werkt en een steady-state workout voltooit, heb je meer kans op problemen bij het uitvoeren van sprints op de ligfiets. Snelle versnelling en vertraging zijn de belangrijkste oorzaken van hamstrings, volgens sportfysiotherapeut Chris Gellert. Dit betekent niet dat je geen sprints op de fiets moet uitvoeren, maar je moet een goed basisniveau van fitness hebben voordat je sprinttraining implementeert en vijf tot 10 seconden nodig hebben om je topsnelheid op te bouwen, dan vijf tot 10 om te vertragen weer terug naar een normaal tempo.

De hamstrings repareren

De ligfiets kan eigenlijk worden gebruikt bij het revalideren van een hamstring, omdat het bloed rond het gewonde gebied circuleert, merkt Gellert op. Dr. Jeffrey Tucker van de American Chiropractic Rehabilitation Board beveelt zelf-myofasciale afgifte aan, zoals zelfmassage of schuimrollen om de hamstrings te revalideren, evenals het strekken van de spieren en het geleidelijk aan versterken van de hamstrings en bilspieren om verder letsel te voorkomen.