Geschiktheid

Wanneer worden de hamstrings geactiveerd tijdens het lopen?


De hamstrings zijn aan het werk tijdens verschillende fasen van het lopen.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

Lopen is een menselijke basisbeweging waar mensen niet vaak over nadenken. Het feit is echter dat zelfs een eenvoudige wandeling een effectieve training kan zijn voor het opbouwen van zowel cardiovasculair als spieruithoudingsvermogen. Opgenomen in de vele spieren die betrokken zijn bij uw casual wandeling is de spiergroep bekend als de hamstrings. Hoewel ze normaal gezien worden als één spier, zijn de hamstrings eigenlijk drie afzonderlijke spieren die samenwerken tijdens verschillende fasen van het lopen.

Hamstring locatie

De hamstrings - afzonderlijk de biceps femoris, semimembranosus en semitendinosus genoemd - bevinden zich aan de achterkant van je dijbeen. Alle drie van deze spieren beginnen bij de ischiale tuberositeit, helemaal onderaan je kont, en scheiden zich af terwijl ze zich een weg naar beneden banen. De semimembranosus en semitendinosus blijven langs de binnenkant van de dij en kruisen het kniegewricht om aan de binnenkant van het onderbeen te bevestigen. Ondertussen gaan de grote biceps femoris door aan de buitenkant van het been en hechten ze zich onder de knie op het onderbeen.

In actie

Als een groep beheersen je hamstrings de beweging van zowel je heupen als knieën. Door samen te werken, kunnen deze spieren je heupen naar achteren bewegen of je knie naar je lichaam buigen. Individueel helpen deze spieren bij de rotatie van uw dijen. De semimembranosus- en semitendinosus-spieren roteren uw dijbeen naar uw lichaam, terwijl de biceps femoris het weg beweegt. Terwijl je stilstaat, worden je hamstrings geactiveerd om je stabiel en rechtop te houden.

Tijdens de standfase

Bewegingswetenschappers hebben de actie van het lopen onderverdeeld in verschillende fasen, waaronder de stand- en swingfasen. Zoals de naam al aangeeft, is de houdingsfase het gedeelte van het lopen waarbij u met uw voeten op de grond staat. Deze fase omvat ook alle bewegingen die leiden naar en na dat punt, wanneer je hiel de grond raakt, je voet vlakker wordt en je hiel de grond verlaat. Gedurende de standfase zijn je hamstrings actief om je heupen te stabiliseren en naar achteren te bewegen. Deze achterwaartse beweging van je heupen stuwt je naar voren.

Tijdens de schommel

Terwijl je voet de grond verlaat en voor je uit zwaait, ben je in de zwaaifase van lopen. Op dit punt zijn je hamstrings actief om je knie te buigen en je voet van de grond af te bewegen. De hamstrings in je stationaire been zijn op dit punt ook actief, omdat dat been zich in de houdingsfase bevindt. Tijdens beide fasen neemt de hamstringsactiviteit toe naarmate je sneller beweegt.