Gezondheid

Handletsel met peesschade


Mesverwondingen veroorzaken vaak peesbeschadiging in de hand.

Jupiterimages / Goodshoot / Getty Images

Trauma-verwondingen waarbij pezen zijn betrokken, zijn de op één na meest voorkomende verwonding van de hand. Pezen produceren beweging van de vingergewrichten door kracht over te brengen van de spier naar het bot. Omdat de pezen van de vingers zich dicht bij de huid aan de voorkant en de achterkant van de hand bevinden, zijn ze bijzonder gevoelig voor letsel. Peesblessures vereisen bijna altijd chirurgische reparatie, gevolgd door gespecialiseerde revalidatie om functionele vaardigheden te herstellen.

Pees genezing

Peesgenezing vindt plaats in drie fasen: inflammatoire, proliferatie en remodellering. Het ontstekingsstadium vindt plaats gedurende de 48 tot 72 uur onmiddellijk na het letsel. Deze fase brengt bloedcellen naar de plaats van de verwonding die nieuwe bloedvaten vormen die wondgenezing initiëren. De proliferatiefase duurt 5 dagen tot 4 weken en brengt cellen die bindweefsel opbouwen naar de wondplaats. Deze cellen initiëren littekenvorming om de wondplaats te bedekken. De laatste fase van peesgenezing wordt de remodelleringsfase genoemd omdat cellen de structuur en functie van bindweefsel veranderen en de wondplaats bedekken om het sterker te maken. Kennis van de fasen van wondgenezing is essentieel voor het begrijpen van de behandeling van peesletsels.

Peesblessure

Flexorpezen bevinden zich aan de voorkant van de hand en vingers, waardoor de vingers kunnen buigen. Deze pezen liggen dicht bij het oppervlak van de huid en verwondingen worden meestal veroorzaakt door scherpe scheuren in het voorwerp. Chirurgische ingreep is vereist om de uiteinden van de gesneden pees weer bij elkaar te brengen, of om pezen te repareren die meer dan 60 procent zijn gesneden. Deze pezen worden ingedeeld in zones op basis van hun locatie in de vingers en hand, en chirurgische procedures verschillen op basis van de zone van letsel. Op basis van de integriteit van het beschadigde weefsel worden verschillende hechtingspatronen gebruikt om beschadigde flexorpezen te repareren.

Extensor peesblessure

Extensorpezen bevinden zich op de rug van de hand en vingers en zijn ingedeeld in twee groepen: intrinsiek en extrinsiek. Intrinsieke pezen hechten zich aan spieren die beginnen en eindigen in de hand, terwijl extrinsieke pezen hechten aan spieren die de pols kruisen. Peesblessures door extensor komen vaker voor dan peesblessures omdat de rug van de hand niet goed wordt beschermd. Deze pezen liggen direct onder het huidoppervlak. Extensorpezen worden ook ingedeeld in zones op basis van hun locatie langs de hand. Een verscheidenheid aan hechtingspatronen wordt gebruikt om deze pezen te repareren, en reparatie is minder gecompliceerd, omdat de pezen platter en kleiner zijn dan flexorpezen.

Revalidatie

Revalidatie uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergotherapeuten is van vitaal belang voor functionele resultaten na peesreparatie in de hand. Spalken zijn op maat gemaakt van thermoplastisch materiaal en de hand is gepositioneerd op basis van de gerepareerde structuren. Zorgvuldig begeleide oefeningen worden uitgevoerd om de pees te laten glijden zonder te veel stress op de reparatie te plaatsen. Versterkingsoefeningen worden 2 tot 3 maanden in het herstelproces gestart om functionele vaardigheden te herstellen.