Geschiktheid

Handgewichten en halters


Veel sporters verwijzen naar kleine halters als handgewichten.

Goodshoot / Goodshoot / Getty Images

Handgewichten en halters zijn beide oefenhulpmiddelen die u met één hand kunt optillen. Ze komen in verschillende maten, evenals twee basisconfiguraties. De verscheidenheid maakt de gewichten veelzijdige hulpmiddelen voor elke sporter, of u nu een beginner of een ervaren lifter bent. Beslissen welk hulpmiddel het beste voor u is, hangt af van uw definitie van halters en handgewichten.

Gemeenschappelijke definities

Technisch gezien zijn halters en handgewichten hetzelfde. Maar lichtere gewichten worden meestal handgewichten genoemd. Populaire handgewichten zijn er in 1-, 3- en 5-pond maten. Hoewel er geen universele afbakening is tussen handgewichten en halters, is 10 pond een ruwe scheidslijn. Gewichten die zijn ontworpen voor één hand en die meer dan 10 pond wegen, worden doorgaans beschouwd als halters.

Configuraties

Zowel halters als handgewichten kunnen als een enkele eenheid worden geconstrueerd, of ze kunnen in meerdere stukken worden geleverd. Handgewichten hebben meestal een constructie uit één stuk, maar enkele bevatten afneembare platen. Meerdelige halters en handgewichten omvatten een centrale balk, een verscheidenheid aan platen en een vergrendelingsmechanisme voor elke plaat. Als u halters thuis houdt, kan de meerdelige variëteit ruimte besparen. Het gebruik van verschillende halters uit één stuk bespaart u echter tijd, omdat u geen platen hoeft te verwisselen. Dit is belangrijk als je een haltercircuit doet en snel van de ene oefening naar de volgende wilt gaan.

Voordelen

Als u liever met losse gewichten traint dan met machines, bieden halters en handgewichten enkele voordelen ten opzichte van halters. Halters zijn veiliger voor beginners in veel oefeningen. Als u bijvoorbeeld squats of lunges uitvoert, is het veiliger om een ​​paar gewichten in uw handen te houden dan een halter over uw schouders te balanceren. Sommige oefeningen, zoals flyes en laterale raises, kunnen alleen worden uitgevoerd met halters of handgewichten. Bovendien beperkt een barbell uw bewegingsbereik in sommige oefeningen. Wanneer u een barbell bench press uitvoert, moet u stoppen wanneer de bar uw borst bereikt. Maar je kunt je handen verder laten vallen door halters of handgewichten te gebruiken. Bovendien zijn handgewichten gunstig voor iedereen die alleen zeer lichte gewichten kan tillen.

Gemeenschappelijke Oefeningen

De lijst met oefeningen voor halter en handgewicht is bijna eindeloos, maar veelvoorkomende activiteiten van het bovenlichaam van de halter omvatten de biceps curl, laterale verhoging, borstvlieg en rij met één arm. Onderlichaamoefeningen omvatten squats, lunges en kuitverhogingen. U kunt een handgewicht gebruiken voor elke halteroefening. Bovendien gebruiken velen handgewichten tijdens gecombineerde oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld een paar handgewichten vasthouden om tegelijkertijd borstvliegen en voorste lunges uit te voeren, of om bovenhands te drukken terwijl je hurkt. Sommige sporters dragen handgewichten tijdens het lopen of andere cardio-activiteiten om de intensiteit te verhogen, hoewel dit het risico op borst- of schouderletsel met zich meebrengt.