Gezondheid

Handspalken voor een knokkelvervorming


Handspalken corrigeren knokkelvervormingen om het schrijfvermogen te verbeteren.

Creatas-afbeeldingen / Creata's / Getty-afbeeldingen

De meeste interactie met uw omgeving omvat uw handen, waardoor knokkelvervorming een mogelijk invaliderende aandoening wordt. Knokkelvervormingen ontstaan ​​meestal na verwondingen of als gevolg van chronische gewrichtsaandoeningen, zoals artritis. Handspalken kunnen worden gedragen om de knokkels op de juiste manier te positioneren om knijpen, grijpen en andere fijne motorische taken mogelijk te maken.

Overzicht

Knokkelvervormingen ontstaan ​​vaak wanneer vingerletsels niet goed worden behandeld. Twee belangrijke misvormingen beïnvloeden de vingerknokkels: zwanenhals en boutonniere-misvormingen. Knokkelvervormingen ontwikkelen zich ook bij ziekten die de gewrichten aantasten, waaronder artrose en reumatoïde artritis. Naast misvormingen van de zwanenhals en boutonniere, kan artritis een misvorming van de ulnaire afwijking in de grote knokkels in de hand veroorzaken. Elk van deze vervormingen kan worden behandeld met handspalken. Deze spalken zijn op maat gemaakt en worden meestal verkregen door een ergotherapeut of fysiotherapeut die is opgeleid in handtherapie.

Zwanenhals misvorming

Zwanenhalsvervorming wordt veroorzaakt door schade aan de structuren aan de voorzijde van het middelvingergewricht. Dit gewricht buigt te ver naar achteren, waardoor de vinger lijkt op de nek van een zwaan. Een plastic figuur-8 spalk of ringspalk kan worden gedragen om het gewricht in een rechte positie te houden. Deze spalken bedekken alleen het middelste gewricht van de vinger, waardoor de andere gewrichten vrij kunnen bewegen. Deze spalken interfereren niet met dagelijkse activiteiten omdat het middelvingergewricht kan buigen en rechttrekken. De spalk voorkomt alleen dat het gewricht te ver naar achteren in een hyperextensie buigt. De zwanenhalsvervorming wordt alleen gecorrigeerd terwijl de spalk wordt gedragen. Permanente correctie van deze vervorming vereist een operatie om de overbelaste structuren te repareren.

Boutonniere Misvorming

Boutonniere-vervorming beïnvloedt de middelste en laatste knokkels in de vingers. De middelste knokkel zit vast in een gebogen positie, waardoor de vingertop naar achteren buigt. Deze misvorming ontwikkelt zich vaak na traumatisch letsel aan de vinger, maar kan ook aanwezig zijn bij artritis. Verschillende spalken worden gebruikt om een ​​boutonniere-misvorming te behandelen; de keuze van de spalk is gebaseerd op de ernst van de bocht in het middelste gewricht. Spalken voor een boutonniere-misvorming worden meestal gedragen om het middelvingergewricht in een rechte positie te strekken. Als het gewricht met weinig moeite kan worden rechtgetrokken, kan een figuur-8 of ringspalk het gewricht recht houden tijdens dagelijkse activiteiten, waardoor knijpen tussen de duim en vinger mogelijk is. Maar deze spalken laten het middengewricht niet buigen. Gootspalken of 3-punts spalken behandelen knokkelvervormingen die niet vanuit de gebogen positie kunnen worden verplaatst. Deze spalken worden elke dag gedurende een periode van weken of maanden 3 tot 4 uur gedragen om het middelvingergewricht te strekken en geleidelijk uit een gebogen positie te verplaatsen. Deze spalk kan de vervorming na verloop van tijd corrigeren. Met correctie van de vervorming is de spalk niet langer vereist.

Ulnar drift misvorming

Reumatoïde artritis veroorzaakt vaak vervorming van de grote knokkels in de hand. Het lichaam valt ten onrechte gezonde gewrichtsweefsels aan, waardoor de knokkels uit positie raken. De grote knokkels verschuiven naar de duim, waardoor de vingers naar de pinkzijde van de hand wijzen. Een spalk met zachte kussentjes tussen de vingers wordt tijdens dagelijkse activiteiten gedragen om de vingers in een rechtere positie te houden om grip en vingerbeweging mogelijk te maken. Deze spalk corrigeert alleen de vervorming tijdens het dragen.