Voeding

Wat gebeurt er als u per ongeluk gluten eet op een glutenvrij dieet?


U kunt hoofdpijn krijgen of vermoeid raken na het eten van gluten.

David De Lossy / Digital Vision / Getty Images

Per ongeluk gluten eten wanneer u een glutenintolerantie heeft, kan onaangename bijwerkingen veroorzaken. U kunt onmiddellijke effecten opmerken, zoals hoofdpijn of buikpijn. Andere effecten zijn subtieler, maar veroorzaken na verloop van tijd problemen met uw gezondheid. Zodra u de bijwerkingen hebt behandeld, kunt u alleen uw best doen om gluten in de toekomst volledig te voorkomen.

Spijsverteringsproblemen

Of u nu gevoelig bent voor gluten, coeliakie of een tarweallergie, het eerste dat u opvalt na het per ongeluk innemen van gluten, zijn veranderingen in uw spijsvertering. U kunt zich misselijk voelen, overgeven, een opgeblazen gevoel hebben, buikpijn hebben, diarree ervaren of verstopt raken door het innemen van gluten. Symptomen kunnen slechts een paar uur of maximaal een paar dagen duren en variëren van persoon tot persoon. Dit kunnen dezelfde symptomen zijn die u ervoer voordat u met een glutenvrij dieet begon.

Overige symptomen

Glutenintolerantie heeft ten minste 300 gedocumenteerde symptomen, volgens het University of Chicago Celiac Disease Center. Als u geen spijsverteringsstoornissen heeft, kunt u hoofdpijn krijgen, troebel denken of zich lusteloos, angstig of depressief voelen na het eten van gluten. Het is ook mogelijk om pijn te voelen, gewrichtspijn te hebben, tintelingen of gevoelloosheid in uw handen en voeten te voelen of een huiduitslag te ontwikkelen na het eten van gluten. Zelfs als u geen openlijke symptomen heeft na het innemen van gluten, kunnen ongewenste bijwerkingen nog steeds intern optreden.

Langdurige problemen

Het eten van een volledig glutenvrij dieet is de enige behandeling voor een glutenintolerantie. Als u coeliakie heeft, veroorzaakt het eten van gluten ontstekingen in uw darmen. Als gevolg hiervan absorbeert u mogelijk voedingsstoffen niet goed en kunt u voedingstekorten ontwikkelen. Deze kunnen zich ontwikkelen tot problemen zoals bloedarmoede door ijzertekort, osteoporose en onvruchtbaarheidsproblemen. Na verloop van tijd kan het blijven eten van gluten schade aan je darmen veroorzaken.

Vooruit gaan

Lees alle ingrediëntenlijsten voordat je een item eet en eet het niet als je twijfelt. Als u per ongeluk gluten in een restaurant of bij een vriend thuis eet, communiceer dan duidelijker met anderen over wat u wel en niet kunt eten en hoe voedsel moet worden behandeld om kruisbesmetting te voorkomen. In de toekomst kunt u mogelijk een enzymsupplement nemen nadat u per ongeluk gluten heeft ingenomen om de impact te verminderen. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Gastroenterology" in augustus 2007, kunnen bepaalde spijsverteringsenzymsupplementen helpen bij de vertering van gluten bij mensen met coeliakie. Er is echter meer onderzoek nodig om de veiligheid en werkzaamheid van deze enzymen te bepalen.