Geschiktheid

Wat gebeurt er met het vet dat na je training in je lichaam wordt opgeslagen?


U kunt na het beëindigen van uw training calorieën blijven verbranden.

Michael Blann / Photodisc / Getty Images

De formule om aan te komen of af te vallen is eenvoudig: als u meer calorieën verbruikt dan u gedurende een bepaalde tijd verbrandt, voegt u gewicht toe; als je meer calorieën verbrandt dan je eet, verlies je gewicht. Overgewicht wordt opgeslagen in vetcellen in uw lichaam en wordt energiereserves waar u gebruik van maakt wanneer uw voedselinname niet aan uw energiebehoeften voldoet. Wanneer uw reserves echter te groot worden, kan trainen ze helpen om op maat te verkleinen.

Gebruik EPOC om af te vallen

Wanneer u tijdens een training extra energie nodig heeft, kan uw lichaam onmiddellijk vetreserves aanboren, en afhankelijk van de intensiteit van uw training kunt u na de training vet blijven verbranden. Overmatig zuurstofverbruik na de training, of EPOC, meet het aantal calorieën na de training dat u verbrandt in verhouding tot uw normale calorische behoeften in rust. EPOC varieert van 65 tot 150 calorieën per sessie. Als je vijf keer per week traint, kan dat volgens dr. Len Kravitz van de Universiteit van New Mexico betekenen dat je na je training 7 kilo vet per jaar verbrandt. Het fysieke proces van het verbranden van vet is hetzelfde, of het nu tijdens of na een training wordt verbrand.

Over vetcellen

Iedereen heeft miljarden vetcellen, die mogelijk kunnen worden gevuld met chemicaliën die triglyceriden worden genoemd. De cellen variëren meestal tussen 0,2 en 0,9 microgram in grootte, afhankelijk van de hoeveelheid overtollig vet in uw lichaam. Met andere woorden, als je meer calorieën verbruikt dan je verbrandt, breiden je vetcellen uit. Als u voldoende overtollig vet heeft, kunt u bovendien extra vetcellen krijgen. Als je regelmatig traint en een calorietekort creëert, beginnen je vetcellen te krimpen.

Hoe vet wordt vrijgegeven

Wanneer je lichaam extra energie nodig heeft, stuurt het een bericht langs hormonale paden naar je vetcellen. Een enzym in uw vetcellen - hormoongevoelige lipase - ontvangt het bericht en breekt de triglyceriden af ​​in glycerol plus drie vetzuren. Deze kleinere stukjes verlaten de vetcel, komen in de bloedbaan en reizen naar gebieden die meer brandstof nodig hebben. Je lever absorbeert de glycerol, terwijl de vetzuren naar spierweefsels gaan en naar de lever.

Hoe vet wordt geabsorbeerd

Wanneer ze uw lever en spierweefsel bereiken, gaan de glycerol en vetzuren die vrijkomen uit vetcellen door extra chemische processen en transformeren ze in bruikbare energie. Aanvankelijk komen de voormalige vetcomponenten de mitochondriën van de lever en spiercellen binnen - structuren buiten de kern van een cel waar de kracht van de cel wordt geproduceerd. Er treedt een reeks reacties op, waarbij verbindingen zoals citroenzuur en uiteindelijk adenosinetrifosfaat worden geproduceerd, die uw spiercellen aansturen. Het proces produceert ook water - dat vrijkomt als zweet of urine - plus warmte, die helpt uw ​​lichaamstemperatuur te handhaven.

Bronnen (1)