Geschiktheid

Wat gebeurt er als je met kramp blijft rennen?


Ren niet door een beenkramp.

Creatas-afbeeldingen / Creata's / Getty-afbeeldingen

Een plotselinge kramp tijdens het hardlopen is misschien niets om je zorgen over te maken, of het kan een teken zijn van een ernstig probleem. Als u weet hoe u de oorzaak van krampen correct kunt identificeren, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over of u de pijn wilt doorstaan ​​of wilt stoppen en medische behandeling wilt krijgen.

Krampen kunnen plotseling optreden tijdens het hardlopen en ze kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende soorten krampen die door hardlopers worden ervaren, zijn maagkrampen (ook bekend als de buik van de loper), zijkrampen (of een steek aan de zijkant) en krampen in de benen.

Tip

  • Doorkrampen en rennen met krampen kan je pijn vergroten en uiteindelijk leiden tot braken.

Time Your Maaltijden

Krampen in de maag en darmen tijdens het hardlopen worden meestal veroorzaakt door uitdroging tijdens de training of te veel zwaar voedsel in de maag. Doorgaan met maagkrampen kan braken veroorzaken. Je kunt misschien het ongemak doorbreken en je run beëindigen zonder ziek te worden, echter, door je tempo aan te passen om het ongemak te verlichten en te rehydrateren met een lauwe, met natrium en glucose verrijkte drank. Als je last hebt van buikpijn, neem dan een container met je favoriete drankje mee.

Pijn in de zij

Aan beide kanten van het lichaam kan een zijsteek voorkomen. Zijkrampen worden veroorzaakt door irritatie van het middenrif. Dit gebeurt vaak met beginnende hardlopers die te snel en oppervlakkig ademen, waardoor volledige oxygenatie wordt voorkomen en spasmen van het middenrif worden geactiveerd. Doorgaan met een zijkramp kan het verergeren. Sommige hardlopers merken dat ze na een korte pauze kunnen doorgaan met het aanpassen van hun ademhaling, bijvoorbeeld door dieper in te ademen zodat meer zuurstof de longen en spieren kan bereiken.

Vul uw elektrolyten aan

Als u beenkrampen ervaart tijdens het hardlopen, pauzeer dan en evalueer uw conditie, adviseert Johns Hopkins. Pijnlijke krampen die beginnen in de benen en omhoog gaan in je lichaam zijn een vroeg teken van hitte-uitputting, die normaal wordt veroorzaakt door uitdroging. U kunt mogelijk warmtekrampen minimaliseren door een pauze te nemen voor een korte rustpauze en een drankje te drinken met veel elektrolyten, natrium en kalium.

Een andere oorzaak van beenkrampen bij hardlopers is het niet goed uitrekken van de beenspieren vóór een run, wat kan leiden tot ernstig letsel. De American Academy of Orthopedic Surgeons beveelt flexibiliteitsoefeningen aan voor elke zware training. Doorgaan met ernstige krampen in de benen kan schade aan de beenspieren veroorzaken, dus het is geen goed idee. Als de krampen mild zijn, loop je langzaam of hardlopen en zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je verder gaat met hardlopen - dit kan het probleem oplossen.

Door de oorzaken van krampen tijdens het hardlopen te herkennen en stappen te ondernemen om uw pijn aan te pakken en te behandelen, kunt u blijven genieten van hardlooptrainingen en ernstig letsel of ziekte voorkomen.