Geschiktheid

Wat gebeurt er met mitochondriën tijdens aerobe oefeningen?


De mitochondriën produceren energie om dagelijkse activiteiten zoals wandelen te voeden.

Photodisc / Photodisc / Getty Images

Elke cel in je lichaam bevat organellen. Deze structuren spelen een rol vergelijkbaar met uw orgels. Elk van hen heeft een specifieke taak. Organellen genaamd "mitochondria" mengen zuurstof en voedsel om energie te genereren voor uw dagelijkse activiteiten en lichaamsprocessen. Mitochondria werken als een netwerk in skeletspiercellen. Interessant is dat ziekte en veroudering uw mitochondriën veranderen. Ze veranderen hun creatie, vorm, reparatie en reiniging, volgens een artikel in juli 2017 in eLife. Biologen zoeken medicijnen om deze ongewenste veranderingen te stoppen. Toch hebt u misschien al toegang tot een effectieve behandeling. Aërobe oefening kan leeftijdsgebonden mitochondriale veranderingen voorkomen.

Tip

  • Oefening motiveert je lichaam om meer mitochondriën te maken en beschadigde structuren te repareren.

Maak meer met oefening

Het normale verouderingsproces vermindert het vermogen van uw lichaam om mitochondriën te maken. Door deze afname loopt u het risico op ouderdomsziekten zoals diabetes. Gelukkig kan het positief uitdagen van je lichaam nieuwe mitochondriën maken. Dit proces, mitochondriale biogenese, biedt een manier om veroudering tegen te gaan. De auteurs van een paper van juli 2018 in Sports Medicine hebben gekeken naar de relatie tussen lichaamsbeweging en mitochondriën. Ze toonden aan dat aërobe oefening mitochondriale biogenese op een voorspelbare manier beïnvloedt. Hoe harder je traint, hoe meer mitochondriën je maakt. Verhogingen tot 50 procent verschijnen binnen een paar maanden. U moet echter wel toegewijd blijven aan het oefenprogramma. Uw mitochondriale niveaus zullen snel dalen als u stopt met trainen. In feite keren ze terug naar normale niveaus binnen ongeveer een maand.

Verandering in vorm

Aërobe oefening doet meer dan alleen de mitochondriale biogenese veranderen. Het verandert ook de mitochondriale morfologie of vorm. Aërobe oefening zorgt er eerst voor dat de organellen zwellen en breken. Je lichaam zal deze schade echter snel herstellen. En na genezing zullen uw mitochondriën een groter volume hebben. Ze zullen ook een grotere en sterkere matrix vormen, volgens een beoordeling in januari 2018 in Antioxidanten. De onderzoekers speculeerden dat de sterkere matrix je lichaam effectiever essentiële moleculen laat sturen naar de gebieden die het meest moeten worden gerepareerd.

Mitochondriale reparatie vergemakkelijken

Mitochondriaal herstel vindt plaats in een dagelijkse cyclus van splijting en fusie. Chronische gezondheidsproblemen zoals obesitas kunnen deze belangrijke cyclus veranderen. Een paper in november 2017 in het Korean Journal of Physiology and Pharmacology besprak de impact van obesitas en lichaamsbeweging op mitochondriaal herstel. De wetenschappers merkten op dat obesitas het splijting-fusie-evenwicht verschuift. Muizen met normaal gewicht hebben gelijke splijting en fusie. Muizen met overgewicht daarentegen hebben te veel splijting. Overmatige splijting veroorzaakt de ongewenste dood van belangrijke cellen en hun organellen. De auteurs toonden ook aan dat aerobe oefening je lichaam beschermt tegen mitochondriale disfunctie. Oefening bereikt deze effecten door het verminderen van fissie-eiwitten en het verhogen van fusie-eiwitten. Deze veranderingen herstellen de splijting-fusiebalans.

Maak het schoon

Als het reparatiesysteem faalt, neemt een reinigingsproces dat bekend staat als "mitophagy" het over. Dit proces doet meer dan alleen opschonen, het controleert ook met als doel het juiste evenwicht van mitochondriale cellen te hebben. Een rapport van oktober 2017 in het Journal of Physiology beschreef de cruciale rol van mitochondriale reiniging in alle lichaamsprocessen. Het onderzocht ook de relatie tussen mitofagie en lichaamsbeweging. De onderzoekers toonden aan dat aerobe training de eiwitten verhoogt die nodig zijn om verschillende mitophagy-genen te bouwen en dat het blokkeren van het reinigingsproces de vele voordelen van fysieke activiteit voorkomt. Al met al laten deze gegevens zien dat aerobe oefening de mitochondriale dynamiek verbetert.