Voeding

Wat gebeurt er als er niet genoeg vezels worden verbruikt?


Slechte vezelinname kan ervoor zorgen dat u zich back-up voelt.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

Vezel is een onverteerbaar type koolhydraat dat de beweging van afvalstoffen door uw darmen bevordert. In het ideale geval zou u 14 gram vezels in uw dieet moeten hebben voor elke 1.000 calorieën die u consumeert, wat betekent dat u 28 gram nodig heeft voor een gemiddeld dieet van 2000 calorieën, volgens de Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2010. Wanneer u niet voldoet aan uw vezelaanbeveling, niet alleen kan een back-up van uw systeem worden gemaakt, maar u kunt ook een aantal gezondheidsproblemen ervaren.

Darmproblemen

Onoplosbare vezels uit volle granen, groenten, zaden en noten zijn bijzonder gunstig voor het verwijderen van afval. Als je er niet genoeg van eet, kan het voedsel dat je eet te lang in je spijsverteringskanaal blijven zitten. Terwijl afval zich blijft ophopen in je darmen, worden ontlasting droog en verliest het vocht. Het kan zijn dat je je darmen niet kunt verplaatsen en als je dat doet, kan het moeilijk zijn om de droge ontlasting te passeren. De extra belasting om een ​​stoelgang uit te duwen kan na verloop van tijd leiden tot pijnlijke aambeien, volgens het National Digestive Diseases Information Clearinghouse.

Gewichtstoename

Vezelrijke diëten kunnen u helpen uw gewicht onder controle te houden. Vezelachtig voedsel heeft meer tijd nodig om te kauwen, waardoor u minder snel overmatig zult eten tijdens een maaltijd. Ze bevatten over het algemeen ook minder calorieën dan zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Tijdens de spijsvertering zitten vezelrijke voedingsmiddelen voor een langere periode in je darmen, waardoor je je een tijdje vol voelt. Bewerkte voedingsmiddelen hebben daarentegen meestal weinig voedingsstoffen en vezels en veel calorieën, waardoor u zich meestal kort na het eten hongerig voelt. Daardoor heb je meer kans om een ​​extra snack te pakken, een tweede portie te krijgen of overboord te gaan tijdens je volgende maaltijd. Uiteindelijk kunnen alle extra calorieën bijdragen aan gewichtstoename.

Hoge cholesterol

Oplosbare vezels - het soort vezels dat voornamelijk in haver en fruit voorkomt - bindt zich met galzuren en helpt lipoproteïne met lage dichtheid uit te scheiden via je ontlasting, meldt de Colorado State University Extension-website. Lipoproteïne met lage dichtheid, of LDL, is het type cholesterol dat zich ophoopt op de vaatwanden, waardoor uw bloedvaten verharden en uw risico op cardiovasculaire complicaties wordt verhoogd. Als u niet genoeg vezels consumeert, met name oplosbare vezels, kunnen uw LDL-waarden omhoog schieten, waardoor uw risico op hartaandoeningen toeneemt.

Hoge bloedsuikerspiegel

Oplosbare vezels kunnen ook helpen uw bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Terwijl het door je spijsverteringskanaal reist, zwelt het op wanneer het in contact komt met vocht. De gelachtige substantie vertraagt ​​de spijsvertering van voedingsstoffen, waaronder suiker, wat vooral gunstig kan zijn als je diabetes type 2 hebt. Wanneer uw vezelinname ontbreekt, kan het moeilijker zijn om uw bloedsuiker te beheren, wat resulteert in gevaarlijk hoge niveaus in uw bloed. Chronische hoge bloedsuikerspiegel kan vitale organen, zenuwen en bloedvaten permanent beschadigen.