Geschiktheid

Wat gebeurt er als u twee keer per dag een P90X-training doet?


P90X-oefeningen zijn notoir uitdagend.

Thomas Northcut / Photodisc / Getty Images

P90X is een op dvd gebaseerd fitnesssysteem dat snel in populariteit is toegenomen. Volgens Forbes heeft het programma in 2013 een jaarlijkse omzet van $ 700 miljoen opgeleverd. Het systeem bevat dieetaanbevelingen en een trainingsroutine die intense cardiovasculaire oefeningen combineert met uitdagende krachttraining. De makers raden aan een fitnesstest te doen voordat ze met P90X beginnen vanwege de intensiteit van het programma. Als u het programma meerdere keren per dag uitvoert, kan dit te veel voor uw lichaam zijn en kunt u een verhoogd risico op letsel lopen.

Aanbevolen extra trainingen

P90X biedt aanvullende trainingen zoals "Ab Ripper X." Deze routine voegt 15 tot 20 minuten toe aan uw trainingsroutine. Het toevoegen van deze aanvullende trainingen aan je routine is meestal niet schadelijk, maar ze kunnen nog steeds vermoeiend zijn. Als u blessures of gezondheidsproblemen heeft, moet u met uw arts praten voordat u extra trainingen toevoegt. Anders is er geen probleem met het toevoegen van supplementen die door het programma worden aanbevolen.

Risico's van overtraining

De meeste P90X-routines duren tussen de 60 en 90 minuten. Als u twee keer per dag een volledig programma uitvoert, kan dit elke dag tussen twee en drie uur sporten betekenen. Volgens Rice University brengt een trainingsprogramma dat intense, langdurige trainingen combineert met weinig of geen rust, atleten het risico op overtraining syndroom. P90X moedigt beoefenaars aan om zes tot zeven dagen per week te oefenen, wat al een zeer intense routine is. Wanneer u overdag een extra routine toevoegt, elimineert u de tijd die uw lichaam kan gebruiken om zichzelf te repareren. Overtraining syndroom kan spierzwakte, vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen veroorzaken.

Nutritional Onevenwichtigheden en uitdroging

Elke intensieve training, inclusief P90X, stelt hoge eisen aan uw lichaam. Terwijl je zweet, verliest je lichaam water. Als je dit water niet bijvult, kun je uitgedroogd raken. Met twee intense routines per dag kan het uitdagender worden om voldoende water te krijgen. Ook, tenzij u uw voedselinname verhoogt, kunt u te veel calorieën verbranden en ondervoed raken. U kunt ook merken dat u in een ongezond tempo afvallen. Gezond gewichtsverlies moet ongeveer een tot twee kilo per week zijn.

Verwondingen en spiervermoeidheid

P90X is sterk afhankelijk van weerstandsroutines zoals pullups en gewichtheffen. Als je gewichten te veel opheft door elke dag twee gewichtheffen te doen, kunnen je spieren vermoeid raken. Wanneer uw spieren moe worden, heeft u meer kans om te vallen, een onjuiste vorm te gebruiken of overbelastingsletsels te ontwikkelen die pijn en spanning in een enkele spier of in uw lichaam kunnen veroorzaken. U kunt ook verwondingen ontwikkelen, zoals verrekkingen en verstuikingen, waardoor u helemaal geen oefeningen kunt doen.

Een balans bereiken

Er is niets mis met het splitsen van een enkele P90X-routine zodat je het twee keer per dag doet, en dit kan een goede strategie zijn voor beginners die moeite hebben om alle oefeningen tegelijk te doen. Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg uit P90X haalt, praat dan met je arts of raadpleeg een persoonlijke trainer die je kan adviseren over de juiste trainingsroutine voor jouw behoeften.