Geschiktheid

Wat gebeurt er met de pols na het sporten?


De polsslag van iedereen is anders, dus vergelijk de jouwe met je vorige cijfers, niet die van iemand anders.

Ryan McVay / Photodisc / Getty Images

U kunt uw pols tijdens uw training een of twee keer controleren, zodat u uw trainingsintensiteit kunt bijhouden. De polsslag neemt toe wanneer u traint en neemt vervolgens weer af wanneer u klaar bent met oefenen. Het is echter niet alleen de hartslag tijdens uw training die belangrijk kan zijn; de snelheid waarmee het daalt, is ook een waarde die het volgen waard is.

Tip

  • Je pols keert geleidelijk terug naar normaal na een trainingssessie. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van uw fitnessniveau.

Wat gebeurt er met je hartslag

Spieren gebruiken zuurstof om de brandstof te creëren die nodig is voor het werk dat bij de oefening betrokken is. Je spieren hebben meer brandstof nodig als je traint, en daarom stijgt je hartslag of pols. Na het sporten keert uw hartslag vrij snel terug naar zijn normale of rustsnelheid. Net als andere spieren, wordt het hart efficiënter tijdens het werk, hoe vaker u traint, dus uw hartslag zal afnemen naarmate u sneller werkt. De hartslag van mensen met een hoger fitnessniveau daalt ook sneller na de training.

Herstelhartslag

Atleten en regelmatige sporters controleren hun hartslag tijdens het sporten om een ​​idee te krijgen van hoe hard ze werken. Ze controleren ook de herstelsnelheid of de snelheid waarmee de polsslag weer normaal wordt. Dit kan hen helpen te bepalen of ze vooruitgang boeken en hun niveau van cardiorespiratoire ernst verhogen.

Bereken herstelpercentage

Gebruik een hartslagmeter om uw herstelsnelheid te berekenen en noteer uw hartslag direct na het sporten. Een hartslagmeter heeft de voorkeur boven het voelen van een pols omdat u geen tijd hoeft te besteden aan het tellen van het aantal beats dat u voelt in een periode van 10 of 15 seconden - gedurende welke tijd de pols zal dalen. Als u geen hartslagmeter hebt, kunt u dit op de ouderwetse manier doen door uw vingers op uw halsslagader te plaatsen en het aantal tellen te tellen dat u in 15 seconden voelt; vermenigvuldig dat aantal met vier om je tellen per minuut te berekenen. Neem uw pols opnieuw een minuut na het sporten. Trek het tweede getal van het eerste af om tot uw herstelsnelheid te komen. Hoe hoger het nummer, hoe meer u bent.

Dingen om te overwegen

Als u doorgaat met trainen en uw herstelpercentage in de loop van de tijd bewaakt, kunt u een toename van uw herstelpercentage verwachten. Kies voor consistente resultaten een meetmethode - hartslagmeter of gevoel voor een hartslag - en houd u eraan. Wanneer u op hoge intensiteit traint, bevindt u zich in een anaërobe of zuurstofarme toestand. Na anaërobe oefening heeft uw lichaam meer tijd nodig om te herstellen van die zuurstofschuld, en uw pols kan langer verhoogd blijven; het kan ongeveer drie minuten duren om terug te keren naar een rustsnelheid. Daarom wilt u misschien één trainingslogboek bijhouden van uw herstelsnelheid tijdens oefeningen met matige intensiteit en een andere voor uw anaërobe trainingen - die boven een 8 op een schaal van nul tot 10; dit zijn de trainingen waarbij het moeilijk is om meer dan een woord of twee tegelijk te zeggen.