Sport

Hardtail Bike versus Rigid Bike


Bumps verlichten is een voordeel van het kiezen van een hardtail-fiets boven een stijve fiets.

Comstock / Comstock / Getty-afbeeldingen

Fietsen zijn er in vele soorten en maten met een veelheid aan opties. Sommige opties verhogen uw comfort; anderen verhogen uw snelheid of bieden betere controle bij hoge snelheden. Het veersysteem van een fiets is een optie die is gericht op zowel controle als comfort. Een hardtail-fiets bevat een voorverende vork die schokken van ruwe paden absorbeert, terwijl zijn broer, de stijve fiets, geen vering bevat. Dit verschil verandert de manier waarop de fiets omgaat en reageert tijdens het fietsen.

Fietsophangsystemen

De vering op een fiets werkt net als de schokken van een auto. Het vermindert de overdracht van trillingen en stoten van de band naar uw handen. Hierdoor blijft u onder controle op ruige paden en vermindert vermoeidheid tijdens lange ritten, zelfs op verharde wegen. Het belangrijkste onderscheid voor geveerde vorken is de reisafstand. Een grotere reisafstand zorgt ervoor dat uw vering grotere treffers kan absorberen. Reizen varieert van 2 tot 7 inch, met de langste reis gereserveerd voor professionele fietsers die hun fietsen onderwerpen aan de extreme terreinen. Het selecteren van het juiste veersysteem hangt af van waar en hoe u fietst.

Stijve versus Hardtail

Zowel stijve als hardtail fietsen kunnen ruwe paden overwinnen, maar het gebruik van een stijve fiets vereist meer vaardigheid van jou als de rijder. De vering heeft niet alleen de mogelijkheid om schokken te absorberen, maar biedt ook ruimte voor fouten. Dit maakt een hardtail-fiets een betere keuze voor rijders die de overgang maken van rijwegen naar het raken van de paden. Maar ook al heb je meer ruimte voor fouten, toch kunnen er ongelukken gebeuren. Sta niet toe dat de voorvering u de valse zekerheid geeft dat uw fiets u uit alle problemen zal leiden.

Stedelijk rijden

Het toevoegen van een veersysteem verhoogt de kosten van een fiets. Deze kosten zijn onnodige kosten wanneer uw hoofdrit uit verharde wegen of relatief gladde grindpaden bestaat. Stijve of stadsfietsen compenseren deze kosten door de voorste schok te elimineren. Het verliezen van de voorste schok betekent niet dat je een stijve fiets niet kunt meenemen voor buitenplezier. Je hebt gewoon meer ervaring nodig om de feedback van de voorband van de fiets tegen te gaan.

Veiligheid

Als u de juiste fiets voor uw ervaringsniveau selecteert, geniet u van een veilige rit. Bij een val biedt geen van beide fietsen extra veiligheidsvoorzieningen; je eindigt nog steeds in dezelfde staat met beide fietsen. Een nadeel van een hardtail-fiets zijn de kosten voor het repareren of vervangen van een beschadigde voorvork na een ongeval. Hoewel je de extra kosten kunt vermijden door je voorwielophanging te vervangen door een niet-geveerde voorvork, wordt je hardtail-fiets omgezet in een stijve fiets.