Voeding

Gevaren van koolhydraatarme diëten


Koolhydraatarme diëten op basis van dierlijke eiwitten gaan gepaard met gezondheidsrisico's, waaronder bepaalde vormen van kanker.

Comstock / Comstock / Getty-afbeeldingen

Voorstanders van diëten zoals Atkins en South Beach claimen dat aanhangers gewicht kunnen verliezen door koolhydraten in granen, zetmeelrijke groenten en fruit te elimineren en ze te vervangen door eiwitten en vetten die voornamelijk afkomstig zijn van dierlijke producten. Critici van koolhydraatarme diëten zeggen dat het verwijderen van belangrijke voedingsstoffen uit uw dieet gevaarlijk kan zijn. De wetenschap heeft gewogen en ontdekt dat er verschillende gezondheidsrisico's zijn verbonden aan koolhydraatarme diëten.

Nutriëntentekorten

Koolhydraten zijn essentiële macronutriënten die in veel soorten voedsel voorkomen, zoals granen, peulvruchten, noten, fruit en groenten. Koolhydraten zijn ook de belangrijkste energiebron van het lichaam en leveren brandstof voor zowel uw spieren als uw hersenen. De theorie achter koolhydraatarme diëten is dat het eten van minder koolhydraten het insulinegehalte verlaagt, waardoor het lichaam opgeslagen vet kan verbranden in plaats van glucose voor energie, volgens de Mayo Clinic. Omdat koolhydraatarme diëten koolhydraten beperken, verminderen ze echter ook de hoeveelheden van bepaalde soorten voedsel die een persoon kan eten, waaronder plantaardig voedsel dat essentiële voedingsstoffen zoals calcium, kalium en vezels bevat. Bijwerkingen van het verwijderen van deze voedingsstoffen kunnen constipatie, duizeligheid, prikkelbaarheid, misselijkheid en zwakte zijn.

Ketosis

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beveelt aan dat Amerikanen dagelijks 45 tot 65 procent van hun calorieën aan koolhydraten ontlenen, of ongeveer 130 gram. Sommige koolhydraatarme diëten suggereren echter dat mensen slechts 10 procent van hun dagelijkse calorieën aan koolhydraten ontlenen. Het beperken van koolhydraten tot minder dan 20 gram per dag kan ketose veroorzaken, wat optreedt wanneer uw lichaam onvoldoende glucose heeft voor energie. Terwijl het lichaam opgeslagen vet afbreekt, bouwen ketonen zich op, wat volgens de Mayo Clinic kan leiden tot hoofdpijn, mentale vermoeidheid, misselijkheid en slechte adem.

Hart-en vaatziekte

Koolhydraatarme, eiwitrijke diëten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, volgens de auteurs van een Zweedse studie uit 2012. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die hun inname van koolhydraten elke dag met 20 gram verminderden terwijl ze hun eiwitinname met 5 gram verhoogden, een 5 procent groter risico hadden op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Onderzoekers geloven dat verzadigde vetten en cholesterol de belangrijkste boosdoeners zijn voor hartziekten, die worden aangetroffen in veel van de diervoeding die wordt aanbevolen in koolhydraatarme diëten.

Kanker

Een studie van 130.000 mensen gepubliceerd in de "Annals of Internal Medicine" in 2010 vond dat op vlees gebaseerde koolhydraatarme diëten gekoppeld waren aan hogere sterftecijfers door zowel colorectale als longkanker. Wetenschappers ontdekten echter dat degenen die plantaardige koolhydraatarme diëten volgden geen verhoogd risico liepen op het ontwikkelen van ziekten. Zoals in het geval van hartaandoeningen, zijn onderzoekers van mening dat het niet de hoeveelheid koolhydraten is die mensen een groter risico op kanker geeft, maar eerder dat degenen die zich houden aan koolhydraatarme diëten meer rood en verwerkt vlees eten dan degenen die dat niet doen.