Geschiktheid

Hoofdrotatie tijdens freestyle zwemmen


Je hoofd moet tijdens een vrije slag minder in een hoek draaien dan nodig is om veilig een auto te besturen, zegt USA Swimming.

Comstock / Comstock / Getty-afbeeldingen

Een van de sleutels tot freestyle zwemmen is een goede rotatie van lichaam en hoofd terwijl je draait om naar de zijkant te ademen, of roterend ademen. Voor een effectieve rotatie moet je in evenwicht zijn in het water en je hoofd correct plaatsen. Ontspannen zijn en efficiënt ademen zijn ook belangrijk bij het draaien of draaien van je hoofd tijdens freestyle.

Hoofd- en lichaamsrotatie

Het grootste deel van de vrije slag vindt plaats op de buik van de zwemmer, in plaats van opzij, wat betekent dat het hoofd een groot deel van de slag naar beneden in het water is gericht. Het lichaam draait vanaf de schouders, in plaats van de heupen, zegt USA Swimming, met de beste freestyle zwemmers die ongeveer 30 graden naar elke kant draaien onder water terwijl ze hun hoofd draaien om te ademen. Heupen roteren ook, maar niet zoveel omdat te veel rotatie van je benen minder effectief trappen betekent. Tenzij u zich omdraait om te ademen, moet uw hoofd recht in het water zijn. Je nek uitstrekken, zelfs licht, om in een voorwaarts gerichte positie te zwemmen, kan het evenwicht van je lichaam in het water verstoren.

Zich wenden tot ademen

Wanneer u roteert om te ademen, moet uw hoofd draaien met de rest van uw schouders, in plaats van te roteren. Rotatie van hoofd en lichaam moet plaatsvinden langs de lange as, of denkbeeldige lijn die van kop tot teen door het lichaam van de zwemmer loopt. U hoeft alleen uw hoofd voldoende te draaien om uw mond voldoende uit het water te halen om lucht op te nemen. Het water naast je hoofd tijdens het zwemmen wordt gevormd in plaats van plat, waardoor het een zak vormt die ideaal is voor het inademen van lucht zonder je hoofd helemaal uit het water te draaien. Goede rotatie, legt VS Zwemmen uit, betekent dat je je hoofd niet meer dan 45 graden naar de zijkant moet draaien om te ademen.

Blijf ontspannen

Ontspan de spieren in je nek en schouders terwijl je draait om te ademen, zodat je niet meer energie verbruikt dan nodig is om te draaien en om overrotatie te voorkomen. Ontspannen betekent ook dat je je adem niet inhoudt terwijl je zwemt. Je zou licht moeten uitademen - niet hard uitblazen, maar gewoon laten ontsnappen - de hele tijd dat je gezicht in het water is. Dit zal twee doelen dienen. Ten eerste blijven je kernspieren ontspannen en gebruiken ze minder zuurstof. Ten tweede, wanneer je mond het water voor een adem schoonmaakt, ben je klaar om onmiddellijk te inhaleren, in plaats van uit te ademen voordat je lucht inademt. Dit is belangrijk omdat het betekent dat je meer lucht kunt inademen voordat je gezicht terug in het water gaat in plaats van niet genoeg te krijgen, of je hoofd te lang opzij houdt om te ademen, het ritme van je slag afstoten en je vertragen.

Bilaterale ademhaling

Hoewel veel zwemmers de voorkeur geven aan de ene kant boven de andere, is het belangrijk om goed naar beide kanten te leren roteren om te ademen. Bilaterale ademhaling helpt de zwemmer meer zuurstof op te nemen tijdens lange trainingen en de concurrentie tijdens wedstrijden in de gaten te houden. Bilaterale ademhaling is ook nuttig in open water, waar wateromstandigheden het nodig kunnen maken om naar een specifieke kant te ademen. Zwemmers die geconditioneerd zijn om naar slechts één kant te ademen, vinden het vaak moeilijk om naar de zwakkere kant te ademen, wat resulteert in overrotatie en onbalans van de slag.