Voeding

De gezondste granen


Volle granen bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan geraffineerde granen.

Comstock-afbeeldingen / Comstock / Getty-afbeeldingen

Granen zijn een uitstekende energiebron in de vorm van complexe koolhydraten en ze zijn ook rijk aan essentiële vitamines en mineralen. Volle granen zijn de gezondste granen omdat ze goede bronnen van vezels zijn die essentieel zijn voor een gezond spijsverteringsstelsel. Tarwe is de meest geconsumeerde volkoren, maar er zijn veel andere soorten gezonde granen, zoals spelt, gerst, haver, quinoa en kamut.

Volkoren

Granen worden vaak verfijnd, wat betekent dat de buitenste laag genaamd de zemelen en de voedzame kiem worden verwijderd voordat de korrel wordt gemalen of verder verwerkt. Dit geeft geraffineerde bloem een ​​witte kleur en een lichtere textuur. Hele korrels zijn ongeraffineerd, zodat ze de zemelen en de kiem behouden. Dit geeft volkorenmeel een donkerdere kleur en een zwaardere textuur, maar nog belangrijker, laat het graan de vezel behouden die normaal verloren gaat tijdens het raffineren.

Tarwe, Spelt en Kamut

Volkorengraan is een uitstekende bron van vezels en complexe koolhydraten die uw lichaam gebruikt voor energie. Het is ook een goede bron van B-complex vitamines en mineralen zoals mangaan en selenium die essentieel zijn voor de productie van energie. Spelt is nauw verwant aan tarwe, maar heeft een zoeter en nuttiger smaak. Het heeft ook meer eiwitten dan tarwe en het bevat ijzer, een mineraal dat tarwe van nature mist. Kamut is een ander familielid van tarwe, maar het heeft een boterachtige smaak. Zoals spelt, heeft het ook meer eiwitten dan gewone volkoren.

Haver, Quinoa en Gerst

Haver wordt zelden verfijnd, dus de meeste voedingsmiddelen gemaakt met haver zijn volkoren voedingsmiddelen. Haver is een goede bron van koolhydraten, vezels en mineralen; plus, ze bevatten een specifieke vezel genaamd beta-glucan die cholesterol verlaagt. Quinoa wordt op de markt gebracht en gebruikt als graan, hoewel het echt een zaadje is. Quinoa is rijk aan eiwitten en vezels en is uniek onder volle granen omdat het ook een goede bron van folaat is, een van de B-complexvitaminen. Gerst is vanuit voedingsoogpunt vergelijkbaar met volkoren, behalve dat het kleinere hoeveelheden mineralen bevat.

Het verhogen van uw inname van volle granen

De Academie voor Voeding en Dieetleer suggereert dat je elke dag minstens drie porties volle granen consumeert. Begin met havermout of volkoren toast voor het ontbijt en gebruik volkoren brood voor je sandwich tijdens de lunch. Verfijnde witte pasta kan worden vervangen door volkoren pasta. Natuurvoedingssecties van supermarkten hebben meestal spelt en kamut die in plaats van tarwe in uw recepten kunnen worden gebruikt, en quinoa kan worden gekookt en geserveerd als een warme ontbijtgranen of als bijgerecht, in plaats van rijst.