Voeding

Wat zijn de gezondste noten?


Verbeter de gezondheid van het hart met een dagelijks handvol amandelen.

Hemera Technologies / Photos.com / Getty Images

Als je de voedingskwaliteit van je dieet wilt verbeteren, ga je gang en eet noten - gewoon niet teveel. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen van 2010 zeggen dat noten, als onderdeel van een gezond dieet, het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen. Maar het waarschuwt ook dat noten veel calorieën bevatten, dus je moet je porties klein houden. Hoewel de meeste noten een aantal gezondheidsvoordelen bieden, zijn er enkele opvallende punten.

Vreugde van amandelen

Als je de gezondheid van het hart wilt verbeteren, de bloedsuikerspiegel wilt beheersen en je gewicht beter wilt beheersen, voeg dan 1 ons amandelen toe aan je dagelijkse voeding. Een portie amandelen heeft hetzelfde aantal antioxidanten als een portie broccoli, volgens Medical News Today. Antioxidanten beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen en kunnen uw risico op hartaandoeningen verlagen. Als onderdeel van een gezond dieet, kunnen amandelen ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Ze zijn een lage glycemische voeding, wat betekent dat ze slechts een lichte stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Bovendien worden amandelen als verzadigend voedsel beschouwd en kunnen ze de honger helpen beheersen bij het beperken van de calorie-inname.

Paranoten tegen kanker

Paranoten zijn niet alleen een goede bron van vezels, eiwitten en calcium, maar ze bieden ook uitzonderlijke hoeveelheden selenium. Zes tot acht paranoten leveren 777 procent van uw dagelijkse waarde voor selenium, wat meer is dan enig ander voedsel. Selenium is een spoormineraal en een antioxidant die kanker kan helpen voorkomen, volgens het Office of Dietary Supplements. Het biedt bescherming tegen hartziekten door ontsteking te verminderen, de oxidatie van lipiden te beperken en bloedstolsels te voorkomen. Dat gezegd hebbende, je kunt ook seleniumtoxiciteit verkrijgen door te regelmatig paranoten te consumeren; symptomen omvatten gastro-intestinale en neurologische symptomen, haarverlies, spiergevoeligheid, tremoren, licht gevoel in het hoofd, nierfalen en hartfalen.

Omega-3-rijke walnoten

Walnoten bevatten grotere hoeveelheden omega-3-vetzuren dan welke andere noot dan ook, met 2,6 gram per portie van 1 ons, volgens Esmerelda Guerrero bij Super Nutrition Kids. Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen, met name cognitie en geheugen. Ze helpen ook ontstekingen te verminderen en kunnen artritis, hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen. Walnoten zijn bovendien een goede bron van magnesium - een mineraal dat uw risico op diabetes type 2 kan verminderen wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd - en vitamine E - een antioxidant.

Aloha van de Macadamia Nut

Met zijn hoge enkelvoudig onverzadigde vetgehalte is de macadamia-noot goed voor je hart. Een studie uit 2008 gepubliceerd in "The Journal of Nutrition" vergeleek de effecten van een macadamia-rijk dieet versus een Amerikaans dieet op bloedlipiden in een groep mensen met een licht hoog cholesterolgehalte. Totaal cholesterol en lipoproteïne cholesterol met een lage dichtheid waren lager wanneer de groep het macadamia-rijke dieet consumeerde dan wanneer zij het Amerikaanse dieet consumeerden. Het macadamia-rijke dieet bevatte 1,5 ons macadamia-noten per dag.

Bronnen (1)