Voeding

Gezonde alternatieven voor tartaarsaus


Gebruik komkommersaus als alternatief voor traditionele tartaarsaus.

Een op mayonaise gebaseerde dressing op smaak gebracht met uien en augurken, in blokjes gesneden olijven, citroensap en kappertjes, tartaarsaus wordt vaak gebruikt als smaakmaker voor vis, schaaldieren of groenten. Een portie van 2 eetlepels in de handel verkrijgbare tartaarsaus bevat meestal ongeveer 63 calorieën en 5 gram totaal vet. Het heeft ook ongeveer 200 milligram natrium, of meer dan 8 procent van de aanbevolen dagelijkse natriumlimiet van een gezonde volwassene. Als u zich zorgen maakt over het beheersen van uw inname, bereidt u thuis een vetarme, natriumarme tartaarsaus met gezonde ingrediënten.

Vervang Komkommersaus

Voor een alternatief voor tartaarsaus dat slechts 37 calorieën, 3 gram vet en 87 milligram natrium bevat in elke portie van 2 eetlepels, probeer een komkommersaus gemaakt met vetvrije yoghurt en lichte mayonaise. Gebruik 1/3 kopje yoghurt en 1/4 kopje mayonaise voor elke 1 kopje vers gehakte komkommer. Breng het mengsel op smaak met mosterd, gehakte uien, citroensap en zout en laat de saus goed afkoelen alvorens te serveren.

Ga vetvrij

Maak een volledig magere wijnsaus alternatief door gebruik te maken van magere zure room of gewone magere yoghurt als basis voor de saus. Voor elke 1/2 kopje yoghurt of zure room, meng in 1 eetlepel augurk relish of gehakt augurken, gehakte uien, mosterd en verse of gedroogde peterselie. Voeg indien gewenst een paar druppels hete pepersaus toe voor wat kick. Een portie van 2 eetlepels van deze saus bevat ongeveer 15 calorieën, geen vet of cholesterol en 95 milligram natrium.

Kies voor lichte mayonaise

Als je geen fan bent van de smaak of textuur van magere zuivelproducten, kun je lichte mayonaise gebruiken als een gezonde alternatieve basis voor je zelfgemaakte tartaarsaus. Een eetlepel gewone mayonaise heeft 10 gram vet en 1,1 gram verzadigd vet vergeleken met de 3 gram vet en 0,5 gram verzadigd vet in lichte mayonaise. Op de Fresh Juice-website beveelt Andrew Chase aan om 2 eetlepels lichte mayonaise te mengen met citroensap, gehakte verse dille en peterselie, in blokjes gesneden augurken, uien, azijn, mosterd en kappertjes voor voldoende saus om vier porties gestoomde vis te vullen.

Mix Mayo en Yoghurt

Combineer yoghurt en canola-olie op basis van mayonaise voor een tartaarsaus die traditioneel smaakt, gewoon zonder al het vet. Voor elke 1/2 kopje yoghurt - de Healthy Food for Living-site adviseert het gebruik van yoghurt in Griekse stijl - meng 1 eetlepel mayonaise en kruiden zoals vers geperst citroensap, gemalen peper, gehakte uien en augurken en knoflookpoeder . Combineer alle ingrediënten grondig en koel de saus voor het opdienen.