Voeding

Wat zijn gezonde voeding op het mediterrane dieet dat Amerikanen kunnen eten?


Zeevruchten zijn een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet.

De mediterrane cultuur eet een van de meest voedzame en evenwichtige diëten ter wereld. Gelukkig hoef je niet in de Middellandse Zee te wonen om de vruchten van het dieet te plukken. In feite zijn de meeste voedingsmiddelen waar mediterrane culturen van genieten direct verkrijgbaar in de schappen van supermarkten in de Verenigde Staten.

Mediterraan dieet verklaard

Het mediterrane dieet is veel anders dan het typische westerse dieet, dat veel natrium, transvet en sterk bewerkte voedingsmiddelen bevat. Het houdt geen strikt eetplan in, volgens de American Heart Association. De mediterrane manier van eten is gebaseerd op plantaardig voedsel en slechts enkele dierenvoeding. Dit is het tegenovergestelde van het typische westerse dieet, waarbij vlees de hoofdfocus is. Het volgen van een mediterraan dieet kan uw risico op hartaandoeningen verminderen en kan ook helpen uw cholesterolgehalte te verlagen. Rood vlees, boter en snoep zijn geen belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet, en omdat deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan hartaandoeningen, diabetes type 2 en ongezonde gewichtstoename, is het elimineren een verstandige keuze.

Fruit, groenten en granen

Omdat plantaardig voedsel het grootste deel van het mediterrane dieet uitmaakt, zijn groenten en fruit de sterren van veel maaltijden. Volgens MayoClinic.com eten mensen die een mediterraan dieet volgen minstens zes porties fruit en groenten per dag. De antioxidanten in verse producten helpen uw lichaam te beschermen tegen schade die kan leiden tot ziekten zoals hartaandoeningen en kanker. Appels, druiven, avocado's, sinaasappels, komkommers, tomaten, groene bladgroenten en pompoen zijn voorbeelden van de meest gegeten groenten en fruit in mediterrane regio's. Het mediterrane dieet bevat ook veel volle granen zoals brood en pasta. Deze granen worden meestal geserveerd met olijfolie. Het mediterrane dieet is vaak ook vezelrijker dan het westerse dieet, wat een andere reden is waarom het dieet verband houdt met een lagere incidentie van hartaandoeningen.

Vlees, eiwitten en oliën

Het mediterrane dieet omvat kleine porties vlees, maar geen rood vlees. In plaats daarvan bevat het dieet gevogelte en vis, die minder verzadigd vet bevatten. Vis bevat ook omega-3-vetzuren, die het risico op hartaandoeningen helpen verlagen. Noten, zaden, yoghurt en eieren zijn extra bronnen van eiwitten. In plaats van ongezonde oliën, zoals boter, margarine en dierlijke vetten, wordt olijfolie gebruikt. Olijfolie bevat onverzadigde vetten, die de gezondheid van je hart bevorderen door je cholesterolgehalte te verlagen en ontstekingen te verminderen.

Tips en overwegingen

Als je het mediterrane dieet nauwlettend volgt, verbruik je weinig zuivelproducten zoals melk en kaas. Volgens de MedlinePlus-website kun je daarom een ‚Äč‚Äčtekort aan calcium krijgen. Vraag uw arts naar een calciumsupplement. Het dieet kan ook het ijzergehalte verlagen. Door veel vitamine C-rijk voedsel te eten, zoals paprika en citrusvruchten, kun je meer ijzer opnemen van de vis en het gevogelte die je eet. Voeg bladgroenten en bonen toe aan uw dieet, omdat ze ook goede bronnen van ijzer zijn.