Geschiktheid

Is het gezond om elke dag je buikspieren te trainen?


Crunches richten zich voornamelijk op de rectus abdominis.

George Doyle / Stockbyte / Getty Images

Gezondheidsverslaafden weten overal dat er discipline en afmattende trainingssessies nodig zijn om een ​​set flitsende, kabbelende, wasbord-buikspieren te ontwikkelen - en veel van hen zijn klaar en bereid om ervoor te gaan. Maar veel van die gymnastiekratten begrijpen ook dat die spieren moeten worden bewerkt om redenen die verder gaan dan ijdelheid. Je kernspieren zijn serieus belangrijk, en weten hoe je ze moet trainen is iets waar je beter achter kunt komen voordat je die gewichten opstapelt en elke dag voluit gaat.

Tip

  • Je kern, inclusief je buikspieren, heeft rust nodig om te herstellen en te groeien na een training. Neem 48 uur tussen elke kernsessie en train je buikspieren slechts twee tot drie keer per week.

Het belang van kernspieren

Een sterk lichaam draait om een ​​sterke kern, dat zijn de spieren die het midden van je lichaam vormen: buikspieren, schuine spieren, bekkenbodemspieren en rug. Zonder een sterke kern voelen dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of een item op een plank pakken, moeilijker, maar de langetermijneffecten zijn slechter. Ze omvatten een slechte houding, lage rugpijn en mogelijk spierletsel.

Waarom rusten?

Hoewel het voor nieuwe fitnessliefhebbers contra-intuïtief lijkt, is meer niet altijd beter als het gaat om sporten. Als je een lichaamsdeel te vaak, te lang of te intensief traint, doe je eigenlijk meer kwaad dan goed aan je spieren. Dit staat bekend als overtraining, en hoewel het meestal wordt beschreven in combinatie met hardlopers of extreme gewichtheffers, zijn je kernspieren niet immuun voor de effecten. Wanneer u uw buikspieren overwerkt, belemmert u hun vermogen om te herstellen en sterker te worden. Geef uzelf 48 uur rust tussen de trainingssessies door, om eventuele nadelige effecten van overtraining te voorkomen, vooral als u gewogen oefeningen doet.

Abs effectief werken

Onthoud dat het blootleggen van keiharde buikspieren niet helemaal gaat over hoe vaak je je buikspieren traint. Het vereist vet verliezen door een combinatie van dieet en cardio-oefeningen, evenals spieropbouw door krachttraining. Net als andere vormen van oefening, is het belangrijk om langzaam aan je kernspieren te werken. Begin met een kerntraining twee tot drie keer per week, met basisoefeningen zoals planken, crunches en vogelhonden.

Zodra die zich wat gemakkelijker gaan voelen, is het tijd om de uitdaging aan te gaan. Op dit punt kun je beginnen met het toevoegen van weerstand aan je oefeningen door een gewogen plaat of bal over je borst te houden tijdens crunches of door een gewicht op je rug te leggen wanneer je planken doet. Je kunt ook beginnen met steeds moeilijker buikspieroefeningen. Een plank kan bijvoorbeeld veel moeilijker worden gemaakt door planken met armverlengingen of planken in pushups te doen.