Gezondheid

Waarom veroorzaakt hoge bloeddruk oedeem in de benen en voeten?


Ongecontroleerde hoge bloeddruk kan orgaanschade veroorzaken.

Ryan McVay / Photodisc / Getty Images

Hoge bloeddruk geeft u risico op hartfalen, kransslagaderziekte, beroerte en nierziekte in het eindstadium en volgens de Centers for Disease Control and Prevention heeft bijna 1/3 van de Amerikaanse volwassenen hypertensie, maar slechts ongeveer 1/2 van hen hebben hun bloeddruk gecontroleerd. Hypertensie veroorzaakt meestal geen symptomen totdat het schade aan het eindorgaan veroorzaakt, wat uw ogen, hart, nieren, zenuwstelsel of slagaders kan betreffen. Als u een hoge bloeddruk heeft, kan zwelling, ook wel oedeem genoemd, in de voeten en benen een teken zijn van schade aan het eindorgaan.

Hartfalen

Je hart is een spierpomp waarvan de primaire functie is om bloed naar de rest van je lichaam te duwen. Chronisch hoge bloeddruk belast uw hart, waardoor het kan slijten en falen. Hartfalen vermindert de bloedstroom en in reactie daarop heeft uw lichaam de neiging vocht vast te houden in een poging om voldoende bloedvolume te behouden. Maar een falend hart kan deze extra vloeistof niet opnemen, dus wordt het overgebracht uit uw bloedvaten en in uw weefsels - meestal in die lichaamsdelen die lager zijn dan andere. Dus oedeem in je benen en voeten kan het gevolg zijn van hartfalen veroorzaakt door ongecontroleerde hoge bloeddruk.

Nierfalen

Uw nieren helpen uw bloeddruk onder controle te houden door de absorptie van natrium en water te veranderen in reactie op veranderingen in bloeddruk. Als uw bloeddruk daalt, nemen uw nieren meer zout en water op om uw druk weer op te voeren. Als uw bloeddruk te hoog stijgt, compenseren uw nieren door natrium en water uit te scheiden om uw bloedvolume te verlagen. Hoge bloeddruk beschadigt de kleine slagaders in uw nieren en vermindert hun bloedstroom, waardoor ze - onjuist - reageren alsof uw bloeddruk is gedaald. Hoewel uw bloeddruk al te hoog is, houden uw nieren zout en water vast om uw bloedvolume te verhogen. Dit op zijn beurt veroorzaakt volumebelasting, wat leidt tot ophoping van overtollig vocht, wat oedeem in uw benen en voeten kan veroorzaken.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen die worden gebruikt om hypertensie te behandelen, hebben de reputatie oedeem in de benen en voeten te veroorzaken. Met name calciumantagonisten in de dihydropyridine-klasse - nifedipine (Procardia), amlodipine (Norvasc) en felodipine (Plendil) bijvoorbeeld - zijn berucht om deze zwelling te veroorzaken. Door medicatie veroorzaakte zwelling reageert niet goed op diuretica - meestal bekend als waterpillen - dus het kan leiden tot onnodige evaluaties en behandelingen tenzij de onderliggende oorzaak wordt vermoed. Uw arts kan alle medicijnen identificeren die kunnen bijdragen aan oedeem.

Overwegingen

Bij een persoon met hoge bloeddruk kan oedeem in de benen en voeten een teken zijn van ernstige schade aan het eindorgaan, zoals hartfalen of nierziekte in het eindstadium. Aan de andere kant kan het oedeem ook voortkomen uit aandoeningen die geen verband houden met uw bloeddruk, zoals leverziekte, diabetes, beschadigde beenaders of bloedstolsels in uw benen. Of het kan gewoon het gevolg zijn van te lang zitten of staan. Ongeacht de onderliggende oorzaak, als u oedeem van de benen en voeten heeft dat plotseling verschijnt of dat lijkt te verslechteren, zoek medische hulp.