Gezondheid

Hoge bloeddruk en alcohol


Het verlagen van uw alcoholinname kan helpen de bloeddruk onder controle te houden.

Medioimages / Photodisc / Photodisc / Getty Images

Hoge bloeddruk, of hypertensie, treft bijna 78 miljoen volwassenen in de VS, meldt de American Heart Association. Zwaar alcoholgebruik is een vaak ondergewaardeerde risicofactor. Hoewel het drinken van alcohol met mate is geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, is zware alcoholinname gekoppeld aan hoge bloeddruk en beroerte. Mensen die ervoor kiezen om te drinken, moeten dit met mate doen: niet meer dan 2 drankjes per dag voor mannen en niet meer dan 1 drankje per dag voor vrouwen.

Alcohol en bloeddruk Link

Het verband tussen hoge bloeddruk en overmatige alcoholinname wordt al jaren onderkend. In een overzichtsartikel uit 2012 in "The Journal of Clinical Hypertension" zijn 16 studies onderzocht die tussen 1990 en 2012 zijn gepubliceerd over de relatie tussen alcohol en hypertensie. De onderzoekers ontdekten dat de meeste onderzoeken een verhoogd risico op hoge bloeddruk bij de zwaarste drinkers lieten zien - degenen die meer dan ongeveer 3 drankjes per dag dronken. Bij het vergelijken van meerdere onderzoeken kan het moeilijk zijn om de effecten van alcohol te onderscheiden van de invloed van andere factoren, zoals roken en voedingsgewoonten. Niettemin is in een aantal individuele onderzoeken ook vastgesteld dat zwaar alcoholgebruik een onafhankelijke risicofactor is voor hoge bloeddruk.

Binge Drinking

Mensen geloven soms dat als ze doordeweeks alcohol vermijden en alleen in het weekend zwaar drinken, hun risico op aan alcohol gerelateerde gezondheidsrisico's lager is. Binge drinking - gedefinieerd door de Centers for Disease Control and Prevention als 5 of meer drankjes tijdens een vergadering voor mannen en 4 of meer drankjes voor vrouwen - is nog steeds gekoppeld aan hoge bloeddruk en beroerte, zelfs als dit niet dagelijks gebeurt. Binge drinking stimuleert niet alleen roken en andere gewoonten die bijdragen aan hypertensie, maar de blootstelling aan alcohol zelf veroorzaakt een piek in de bloeddruk.

Alcoholontwenningssyndroom

Zware drinkers lopen risico op alcoholonttrekkingssyndroom, een aandoening die zich binnen enkele uren en tot 3 dagen na het tijdstip van hun laatste drankje voordoet. Tremor, slaapproblemen en lichte angst zijn veel voorkomende eerste symptomen. Sommige mensen zijn echter vatbaar voor ernstiger symptomen, waaronder een snelle hartslag, hoge bloeddruk, agitatie en zelfs epileptische aanvallen. Sommige onderzoekers speculeren dat subtiele afleveringen van alcoholonttrekking een van de redenen kunnen zijn dat zware drinkers het risico lopen op hoge bloeddruk.

Complicaties voorkomen

Hoge bloeddruk is een veel voorkomende maar zeer behandelbare aandoening. Als u een hoge bloeddruk heeft die moeilijk te beheersen is ondanks niet roken, regelmatig sporten, een uitgebalanceerd dieet eten en medicijnen gebruiken zoals voorgeschreven, overweeg dan om uw alcoholinname te verminderen. Houd er rekening mee dat alcoholgebruik ook kan interfereren met medicijnen voor hoge bloeddruk, waardoor ze minder effectief worden en de bloeddruk moeilijker te controleren is.

Bronnen (1)