Geschiktheid

Rekken de heupflexoren uit wanneer de heupabductors samentrekken?


Deze lage uitvalvariatie rekt de heupflexoren als de gluteus maximus en hamstrings samentrekken.

Jupiterimages / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Spieren werken samen in een voortreffelijk, geïnterlinieerd bewegingssysteem. Hieruit volgt dat wanneer een spier samentrekt, een andere spier vaak uitrekt als reactie. Om een ​​samengetrokken spier verlenging in een andere spier te laten initiëren, moeten de twee spieren echter tegengestelde gewrichtsacties uitvoeren. Omdat de heupflexoren het lichaam naar de heup buigen en de ontvoerders helpen bij die beweging, rekken de flexoren niet uit als de ontvoerders samentrekken.

Spierrelatie

Elke gezamenlijke beweging wordt gecreëerd en tegengewerkt door een of meer spieren. Deze wederzijdse relatie van beweging en oppositie biedt kracht en stabiliteit door spieracties onder controle te houden en binnen de grenzen van het vermogen van het gewricht te houden. Spieren die beweging creëren, worden agonisten of prime-movers genoemd, terwijl spieren die zich verzetten antagonisten worden genoemd. Wanneer een spier in een agonist-antagonistpaar de andere samentrekt of ontspant, en vice versa. De heupflexoren en heupabductors zijn geen agonist-antagonistpaar, dus leveren ze over het algemeen geen tegengestelde bewegingen op zoals strekken en samentrekken.

Hip Abductor-functie

Om een ​​beter idee te krijgen van hoe spieren ten opzichte van elkaar werken, is het het beste om naar hun functie te kijken. Spieren hebben vaak meer dan één functie, maar de belangrijkste functie van de heupabductors is om de benen uit elkaar te bewegen. Wanneer de benen uit elkaar worden bewogen, trekken de gluteus medius en tensor fasciae latae samen, dus zij zijn de belangrijkste verhuizers. Omdat de adductor magnus, adductor brevis en adductor longus de tegenovergestelde gewrichtswerking bieden, verlengen ze tijdens deze beweging.

Hip Flexor-functie

De heupbuigers hebben de taak het lichaam naar voren te buigen bij de heup en worden bijgestaan, niet tegengesteld, door de ontvoerders. Bij deze actie trekken de iliopsoas-spieren en rectus femoris samen. Hun samentrekking initieert uitrekken in de gluteus maximus en hamstrings, die de antagonistische spieren zijn voor deze specifieke gewrichtsbeweging.

Hip Flexor Stretch

Om de heupflexoren te strekken, moet u de tegenovergestelde gewrichtsactie uitvoeren. Omdat de heupbuigers het lichaam naar voren buigen bij de heup, moet je je lichaam recht houden terwijl je het naar achteren buigt.

Probeer de variant van de lage longe uit om de heupflexoren te strekken. Begin in een knielende positie en stap je rechtervoet naar voren, terwijl je de rechterknie gebogen houdt. Stapel je rechterknie direct over je rechterenkel. Pak je linkervoet met je linkerhand en trek je voet naar je billen. Maak je rug recht en houd je romp rechtop. Houd 30 tot 60 seconden vast, wissel dan van kant en herhaal.

Bekijk de video: Rekken heupflexoren knielend (Augustus 2020).