+
Voeding

Het belang van Villi en de dunne darm voor de spijsvertering van voedingsstoffen


De dunne darm is belangrijk voor de spijsvertering en opname van voedingsstoffen uit voedsel.

Jupiterimages / Photos.com / Getty Images

De dunne darm is het deel van het spijsverteringskanaal dat de maag en de dikke darm verbindt. De dunne darm bestaat uit drie verschillende delen: de twaalfvingerige darm, jejunum en ileum. De dunne darm bevat kleine vingerachtige projecties van weefsel, villi genaamd, die het oppervlak van de darm vergroten en gespecialiseerde cellen bevatten die stoffen naar de bloedbaan transporteren. Hoewel deze villi niet helpen bij de vertering van voedingsstoffen, helpen ze wel bij de opname van voedingsstoffen.

Mechanische spijsvertering

Spijsvertering in de dunne darm vindt plaats via twee verschillende processen. De eerste, mechanische spijsvertering, helpt voedsel uit de maag in kleinere stukjes te breken. In de dunne darm trekken spieren rond de darmwanden samen om het gedeeltelijk verteerde voedsel, ook bekend als chyme, te rollen, te mengen en te hakken. Deze spiercontracties treden meerdere keren per minuut op, zodat de chyme heen en weer wordt bewogen. Andere spieren stuwen de chyme geleidelijk door het spijsverteringskanaal via een proces dat peristaltiek wordt genoemd. Omdat de villi niet gespierd zijn, dragen ze niet bij aan dit proces.

Chemische spijsvertering

Naast mechanische spijsvertering wordt voedsel uit de maag chemisch afgebroken. Zuren gemaakt door de maag en enzymen die worden afgescheiden door de maag en alvleesklier verteren verder de koolhydraten, lipiden en eiwitten in voedsel. Extra enzymen die helpen bij het afbreken van eiwitten en koolhydraten zijn te vinden in een deel van de villi bekend als de borstelgrens. Deze borstelgrens-enzymen breken voedingsstoffen op in componenten die klein genoeg zijn om te worden opgenomen.

Villi en absorptie

Hoewel de villi een rol spelen bij de spijsvertering, zijn ze ook essentieel voor de opname van verteerde voedingsstoffen. De cellen van de villi en een ander deel van de dunne darm, bekend als de crypten, transporteren voedsel van het spijsverteringskanaal naar de bloedbaan, waar ze door het lichaam kunnen worden gebruikt. De villi helpen bij de absorptie door het oppervlak van de darm te vergroten en bevatten gespecialiseerde cellen die verschillende soorten voedingsstoffen in het bloed transporteren.

Villi disfunctie

Alles dat ontstekingen van de villi in de dunne darm veroorzaakt, kan de spijsvertering en absorptie beïnvloeden. Een prominente oorzaak van villi-schade is coeliakie, een aandoening veroorzaakt door een immuunreactie op gluten. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, botst de ontsteking de villi af, waardoor ze niet in staat zijn om effectief deel te nemen aan de afbraak en opname van voedingsstoffen. Andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, kunnen ook de dunne darm aantasten en leiden tot malabsorptie van voedingsstoffen.


Bekijk de video: Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet (Januari- 2021).