+
Geschiktheid

Joggen en angst


Joggen kan je humeur verbeteren en angst verminderen.

Jupiterimages / Creatas / Getty Images

Iedereen ervaart enige angst in de loop van het normale leven, maar voor sommige mensen kan angst buitengewoon slopend zijn en het dagelijks leven verstoren. Volgens Medical News Today is angst een term voor een aantal aandoeningen die nervositeit, angst, angst en zorgen kunnen veroorzaken. Gelukkig, hoewel er geen totale remedie is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je angst te verlichten. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld medicijnen of gaan naar therapie, volgens de National Institutes of Health. Maar er is nog iets dat je ook kunt doen: begin met joggen.

Kalmerende effecten

Joggen kan kalmerende effecten hebben om uw angst te verlichten. Hoewel de reden waarom dit gebeurt niet helemaal duidelijk is, vermoeden wetenschappers dat een verhoogde lichaamstemperatuur - je lichaam wordt warmer terwijl je rent - kalmerende effecten oplevert, volgens de Mayo Clinic. Joggen heeft hogere kalmerende effecten dan andere sporten, zoals voetbal, bijvoorbeeld vanwege de ritmische, consistente beweging van je lichaam, zegt Indiana University. Dit resulteert in wat bekend staat als het "trainingseffect", waarbij het hart meer zuurstof kan opnemen en meer kooldioxide kan afgeven. Je hartslag zal echter ook toenemen tijdens het joggen, dus je zou in eerste instantie misschien meer angstgevoelens ervaren, volgens Psych Central.

Feel-Good chemicaliën

Joggen zorgt ervoor dat je lichaam endorfines afgeeft, bekend als de feel-good hersenchemicaliën, zegt de Mayo Clinic. Het effect van endorfines op de geest is zelfs zo sterk dat Gary Small, MD, heeft ontdekt dat joggen gevoelens van depressie bijna volledig kan genezen. Naast endorfines verhoogt joggen de bloedstroom in de hersenen en komen andere neurotransmitters zoals serotonine vrij, wat het humeur verbetert.

Geestelijke pauze

Naast biologische voordelen kan joggen ook een positieve emotionele impact op je hebben. Als je bijvoorbeeld gestrest bent of een vreselijke dag hebt, kan een half uurtje hardlopen alleen maar de pauze zijn die je nodig hebt om je gedachten af ​​te leiden. Je kunt buiten joggen om van het landschap te genieten of zelfs een film kijken terwijl je op de loopband bent. Dit kan gewoon de afleiding zijn die je nodig hebt om je slechte dag om te keren.

Gezond coping-mechanisme

Je angst kan zich op ongezonde manieren manifesteren. Sommige mensen bijten bijvoorbeeld op hun nagels of trekken aan hun haar om met stressgevoelens om te gaan. Anderen lijden aan paniekaanvallen, obsessieve compulsieve stoornis en fobieën, onder andere, volgens Remuda Ranch, een behandelcentrum voor eetstoornissen. Je kunt je angst echter ook op een gezonde manier loslaten, zoals joggen. In feite raadt de Calm Clinic specifiek aan om met mate te joggen als een manier om je angst te verminderen.


Bekijk de video: Joggen oder spazieren im Wald nebenan! Wieso haben manche Amerikaner Angst davor? (Januari- 2021).