Sport

Wat voor soort schoenen dragen mensen in triatlons?


Triatleten hebben schoenen nodig die snel aan te trekken zijn.

Ned Frisk fotografie / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Triathlons kunnen als een viersportevenement worden beschouwd. Je zwemt, fietst en rent niet alleen, je moet ook vaardig zijn in het snel schakelen tussen de disciplines om je klaar te maken voor de volgende sport. Overgangen kunnen in een mum van tijd worden uitgevoerd - of kosten u veel tijd. Triatlonschoenen zijn ontworpen met overgangen in gedachten en zijn ontworpen om snel in en uit te stappen.

Schoenen op de pedalen

Na het zwemmen in een triatlon komt het fietsgedeelte van het evenement. Veel triatleten arriveren bij hun fietsen in het daarvoor bestemde overgangsgebied, zetten hun helm op en rennen op blote voeten met hun triatlon-specifieke fietsschoenen die al zijn aangesloten op hun fietspedalen. Zodra ze de berglijn overschrijden, zullen ze op hun fietsen springen en beginnen te trappen met hun voeten op hun schoenen. Als ze wat snelheid hebben, schuiven ze één voet in hun schoen terwijl ze snelheid behouden. Vervolgens schuiven ze hun andere voet in hun schoen. Voors en amateurs variëren in hoe lang ze erover doen om hun fietsschoenen aan te trekken. Sommigen voelen zich een tijdje comfortabel op blote voeten en anderen geven er de voorkeur aan hun voeten zo snel mogelijk in hun schoenen te krijgen.

Triatlon-specifieke fietsschoenen

Er zijn fietsschoenen die speciaal zijn ontworpen voor triatlons. Sommige kenmerken om naar te zoeken zijn een hiellus, een enkele riem voor bevestiging, een stijve zool en comfort. De hiellus helpt je fietsschoenen snel aan te trekken en geeft je een hefboomeffect om ze aan te trekken. Fietsschoenen hebben vaak drie of vier riemen, maar in een triatlon zijn snelle overgangen een topprioriteit en een brede enkele riem is standaard. Een stijve zool helpt efficiënt energie over te dragen naar je pedalen. Comfort is belangrijk omdat triatlonevenementen vaak lang zijn, dus je zult lang in je fietsschoenen blijven.

Bike to Transition uitvoeren

Voor de overgang van fiets naar hardloop is snelheid weer belangrijk. Triatleten halen hun voeten uit hun fietsschoenen voor de afstaplijn en blijven trappen met hun voeten op hun schoenen. Met een enkele riem om vast te maken en een hiellus om vast te pakken om dit proces sneller te laten verlopen. Zodra ze in de buurt van de afstaplijn zijn, zullen de triatleten met beide voeten aan een kant van hun fiets balanceren en net voor de lijn afstappen. Effectieve afstijgingen laten de triatleet afstappen tijdens een run.

Speed ​​veters

Triatleten kunnen elke hardloopschoen gebruiken. Hoewel er enkele speciaal zijn ontworpen voor triatlons, zijn ze niet nodig. Twee kenmerken van de hardloopschoen zijn van het grootste belang voor een triatlon: de schoenen moeten comfortabel op blote voeten worden gedragen, omdat de meeste triatleten geen sokken dragen en de schoenen elastische veters nodig hebben, zodat je ze niet hoeft te strikken. Elastische veters zijn goedkoop en kunnen apart van een hardloopschoen worden gekocht om standaard veters te vervangen.

Overgangen voor beginners

Beginners kunnen een triatlon doen in elke schoen en er zijn verschillende overgangsopties voor atleten van alle niveaus. Beginnende triatleten kunnen een standaard hardloopschoen gebruiken voor de fiets en de ren. Na het zwemmen kun je overstappen en je hardloopschoenen aantrekken, en fietsen met je hardloopschoenen en standaardpedalen. Na het fietsgedeelte van de race ben je klaar om te rennen.

Op blote voeten op een fiets springen is niet voor alle triatleten, en sommige ervaren amateurs zullen het nooit doen. Als je tijdens een race op blote voeten gaat, moet je deze van tevoren oefenen. Een andere optie is om je fietsschoenen aan te trekken in het overgangsgebied en naar de montagelijn te rennen met je fietsschoenen al aan. Om van de fiets te stappen, kun je normaal afstappen, met je fietsschoenen nog aan, en naar je fietsenrek rennen met je fietsschoenen aan.

Bekijk de video: Wearing and Caring for Your Garmin Running Dynamics Pod (September 2020).