Geschiktheid

Zijn beenpersmachines veilig voor knieën?


De beenpers kan een handig trainingsinstrument zijn.

IT Stock / Polka Dot / Getty Images

Trainingsmachines, zoals de legpress, kunnen een controversieel onderwerp zijn in de fitnessindustrie. Sommigen beweren dat de strikte vorm die door de structuur van de machine wordt afgedwongen, knieblessure kan voorkomen. Lasteraars geloven echter dat het tegenovergestelde waar is. Een evenwichtige kijk op het onderzoek en de feiten rondom de beenpers zal u helpen zien dat - afhankelijk van uw situatie - de beenpers veilig of potentieel schadelijk voor uw knieën kan zijn.

Tip

  • Bij correct gebruik is de beenpersmachine over het algemeen veilig voor uw knieën. Als u echter pijn ervaart bij deze oefening, stop dan onmiddellijk.

Maak indruk met machines

Aangezien de beenpersmachine u dwingt om zich aan een specifieke vorm te houden, is uw risico op letsel door onjuiste techniek aanzienlijk verminderd. De machine isoleert ook effectief de doelspieren, in dit geval de quadriceps, en kan u helpen kracht op te bouwen in dat specifieke gebied. Omdat deze spieren zich omwikkelen en uw knieën ondersteunen, kan dit op de lange termijn letsel voorkomen. Dit type apparatuur is meestal ook gemakkelijk te leren hoe te gebruiken, omdat het over het algemeen zeer duidelijke aanwijzingen bevat.

Herken mogelijke problemen

Aan de andere kant kan de strikte vorm die inherent is aan de beenpers het risico op een ander soort letsel vergroten. Als u bijvoorbeeld de machine gebruikte en vond dat het gewicht te zwaar voor u was om de herhaling te voltooien, kunt u uw hoek of lichaamspositie niet aanpassen om de manier te compenseren waarop u een vrije gewichtsoefening zou kunnen gebruiken. De machine, terwijl grote spiergroepen worden geactiveerd, verwaarloost vrijwel de kleine stabilisatoren die de knie omringen. Omdat de beendruk een vrij onnatuurlijke beweging is die je normaal niet in het dagelijks leven nabootst, kun je je knieën onvoorbereid laten voor normale activiteiten.

Overweeg je doelen

In hoge mate hangt het van je intentie af of je knieën veilig zijn tijdens het gebruik van de beenpers. Het feit dat de beendruk minder spieractivatie veroorzaakt en minder stress op de knieën legt dan bijvoorbeeld de squat, betekent dat de machine u kan helpen om kracht weer op te bouwen na een blessure. Het betekent echter ook dat de beenpers die spieren niet zo efficiënt bouwt, en dus minder wenselijk zou zijn voor atleten.

Plan en bereid je voor

Als u voor het eerst traint of herstellende bent van een blessure, moet u uw training met uw arts bespreken voordat u begint. Voor de atleet en bodybuilder die uw quadriceps willen isoleren, moet u andere isolatie-oefeningen zoals extensies gebruiken om alle omliggende spieren gelijkmatig op te bouwen.