+
Gezondheid

Metingen voor scoliose van de wervelkolom


Scoliose metingen bepalen de behandelbeslissingen.

Ablestock.com/AbleStock.com/Getty Images

Scoliose van de wervelkolom - een aandoening waarbij de wervelkolom zij aan zij kromt - wordt vaak opgemerkt bij kinderen rond de puberteit. Omdat kinderen van die leeftijd snel groeien, is het mogelijk dat scoliose net zo snel vooruit gaat. Nauwlettend toezicht zorgt ervoor dat de juiste behandeling kan worden gestart wanneer dat nodig is. Consistente en betrouwbare methoden voor het meten van scoliose zijn noodzakelijk om geschikte behandelingsstrategieën te bepalen. Vooral röntgenmetingen zijn belangrijk.

Posturale metingen

Vaak wordt scoliose eerst verdacht door een ouder of een opmerkzame leraar die een asymmetrie opmerkt in de houding van een opgroeiend kind. Deze observatie leidt vaak tot een meer formele houdingsevaluatie door een schoolverpleegkundige, kinderarts of chiropractor. In dit onderzoek zal de arts het kind vragen om in de taille naar voren te buigen om te zien of de ribbenkast aan één kant hoger is. Ongelijke ribben suggereren dat de wervelkolom zowel kan draaien als buigen. Sommige clinici meten de helling van de ribbenkast met een apparaat dat een scoliometer wordt genoemd. Scoliometer-metingen zijn nuttig als screeninghulpmiddelen, maar moeten worden aangevuld met andere metingen om behandelbeslissingen te begeleiden.

Curve metingen

Scoliose wordt meestal beschreven in graden. Metingen van spinale krommen worden op röntgenstralen uitgevoerd door de bovenste en onderste wervels van een kromme te identificeren en de hoek daartussen te meten. Een kromming van de wervelkolom kan worden beschreven als hebbende een bepaalde "Cobb-hoek" omdat de meetmethode werd genoemd voor orthopedisch chirurg, John Cobb. Nauwkeurige beoordelingen van Cobb-hoeken zijn belangrijk omdat behandelstrategieën aanzienlijk variëren op basis van de ernst van de curve of het bewijs dat de curve vordert.

Rotatiemetingen

Naast de zijwaartse buiging hebben de meeste scoliosecurven een roterend of draaiend element. Artsen kunnen de rotatie van een curve beschrijven als graad 1 tot graad 4, afhankelijk van de ernst. Het potentieel voor verdringing van organen of aangetaste longcapaciteit is groter met sterk geroteerde scoliosecurves. Het kennen van de ernst en de progressieve neiging van de rotatie is ook belangrijk wanneer behandeling door bracing wordt overwogen. Het type en ontwerp van de beugel hangt gedeeltelijk af van de hoeveelheid rotatie in de curve.

Wat de cijfers betekenen

Specifieke behandelaanbevelingen worden geleid door metingen die zijn verzameld terwijl de scoliose van een kind in de loop van de tijd wordt gevolgd. Richtlijnen gepubliceerd in het tijdschrift "Scoliosis" bevelen conservatieve benaderingen aan, waaronder mobilisatie en lichaamsbeweging, voor degenen met een kromme van minder dan 20 graden. Bracing kan worden aanbevolen voor groeiende patiënten met krommen boven de 20 graden die een progressieve vervorming of een verhoogd risico op verslechtering vertonen. Chirurgie is over het algemeen gereserveerd voor mensen met bochten van meer dan 45 graden. Curven van deze omvang kunnen een opeenhoping van organen en een aangetaste functie van het hart en de longen veroorzaken.


Bekijk de video: Rug en nekpijn door een bekkenscheefstand (Januari- 2021).