Gezondheid

Medische diagnose van chronische obstructieve longziekte

Medische diagnose van chronische obstructieve longziekte


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Miljoenen Amerikanen zijn gehandicapt door de gevolgen van COPD.

Jupiterimages / Goodshoot / Getty Images

Chronische obstructieve longziekte is een complexe longaandoening gekenmerkt door verminderde luchtstroom en luchtwegontsteking. COPD is langzaam progressief en over het algemeen onomkeerbaar. Ongeveer 12 miljoen mensen in de Verenigde Staten lijden aan COPD, en de ziekte neemt toe volgens een beoordeling in 2012 in "Thorax." Verschillende aandoeningen kunnen bijdragen aan of optreden bij COPD, waaronder astma, chronische bronchitis, chronische bronchiolitis en longemfyseem. De medische diagnose van COPD is gebaseerd op uw symptomen, risicofactoren, lichamelijk onderzoek en longfunctietesten.

Symptoom Complex

COPD beperkt uw vermogen om lucht door uw longen te verplaatsen. Dit kan voldoende zuurstoftoevoer naar uw weefsels verhinderen, vooral wanneer uw zuurstofbehoefte toeneemt, zoals tijdens het sporten. De luchtwegontsteking geassocieerd met COPD veroorzaakt overmatige slijmproductie. Zo behoren progressieve kortademigheid in rust, verminderde inspanningstolerantie, chronische hoest en aanhoudende slijmproductie tot het "symptoomcomplex" dat wordt gezien bij mensen met COPD. Deze symptomen kunnen echter worden veroorzaakt door andere aandoeningen, dus hun aanwezigheid is geen diagnose van COPD.

Risicofactoren

Een aantal medische aandoeningen, gedragingen en blootstellingen kunnen uw risico op COPD verhogen. Uw arts zal informatie over deze risicofactoren verzamelen om uw diagnose te helpen bevestigen. Het roken van sigaretten is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van COPD. Chronische of herhaalde blootstelling aan andere aërosolmiddelen, zoals houtrook of beroepsmatig stof en chemicaliën, is een andere belangrijke oorzaak. Mensen met astma, ernstige allergieën of een familiegeschiedenis van chronische luchtwegaandoeningen lopen ook een verhoogd risico op COPD.

Fysiek onderzoek

Een lichamelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van de evaluatie van u voor elke ziekte en is nuttig tijdens een opwerking voor COPD. Lichamelijk onderzoek alleen is echter zelden diagnostisch voor COPD. Verder kunnen fysieke tekenen van COPD niet verschijnen totdat de ziekte behoorlijk gevorderd is. Niettemin zal uw arts naar uw longen luisteren om te controleren op piepende ademhaling of andere ongewone ademhalingsgeluiden. Onderzoek van uw neus en keel kan tekenen van allergieën onthullen. Mensen met gevorderde COPD zijn vaak ondergewicht, hun ademhaling kan moeizaam lijken en ze kunnen "vatkisten" hebben of tekenen van hartfalen, zoals gezwollen voeten.

Longfunctie testen

Hoewel uw geschiedenis, symptomen en lichamelijk onderzoek belangrijk zijn voor de diagnose van COPD, is de "gouden standaard" van de diagnose longtesten, spirometrie genoemd. Spirometrie wordt uitgevoerd door diep adem te halen en zo snel mogelijk uit te ademen via een apparaat dat de luchtstroom meet. Deze eenvoudige test meet uw totale longcapaciteit en uw vermogen om lucht uit uw longen te persen.

Spirometrie kan in veel artsenpraktijken worden uitgevoerd, maar uw zorgverlener kan u doorverwijzen voor meer geavanceerde longfunctietesten. De wiskundige verhouding tussen de hoeveelheid lucht die u in de eerste seconde kunt uitblazen (FEV1) en de totale hoeveelheid lucht die u kunt uitblazen (FVC) zal bepalen of u COPD heeft. Een FEV1 / FVC-ratio lager dan 0,7 duidt sterk op COPD. De ernst van uw ziekte kan vervolgens worden bepaald door uw FEV1 te vergelijken met die van normale mensen. Meer ernstige COPD wordt geassocieerd met lagere FEV1-waarden.

Overwegingen

COPD is een progressieve ziekte, maar het kan worden behandeld. Als bij u de diagnose COPD wordt gesteld, is de belangrijkste therapeutische maatregel het elimineren van blootstelling aan middelen die mogelijk bijdragen aan uw ziekte. Als je rookt, is stoppen essentieel. Beroepsmatige blootstellingen, astma en andere verzwarende factoren moeten ook worden aangepakt.

Een breed scala aan behandelingen - zoals inhalatoren, slijmoplossende middelen, ontstekingsremmende medicijnen en zuurstof - worden gebruikt om mensen met COPD te helpen. Pulmonale revalidatie, een specifieke vorm van fysiotherapie, kan ook nuttig zijn. Uw arts zal bepalen welke behandelingen het beste voor u zijn.


Bekijk de video: De dag van de spirometrie: COPD rokerslong - VRGT (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Thurlow

  Ja inderdaad. Ik ben het eens met al het bovenstaande. Laten we dit probleem bespreken.

 2. Judas

  Gelukkig!

 3. Anteros

  Dit is niet het geval))))

 4. Hlisa

  Een thema, ik vind het leuk :)

 5. Rheged

  Ik heb hier nog nooit van gehoord

 6. Stanton

  Ik feliciteer, de uitstekende gedachteSchrijf een bericht