Geschiktheid

Welke spieren zijn concentrisch en excentriek tijdens een opdrukoefening?

Welke spieren zijn concentrisch en excentriek tijdens een opdrukoefening?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De borst, schouders en triceps heffen en laten je lichaam zakken tijdens een pushup.

De push-up is een samengestelde oefening, wat betekent dat het meerdere gewrichten omvat en de bijdrage van talloze spieren vereist. Wanneer je jezelf naar de vloer laat zakken, trekt de verzameling spieren excentrisch samen; wanneer je je lichaam van de vloer optilt, werken diezelfde spieren concentrisch. Ondanks het feit dat je gewrichten anders bewegen wanneer je je lichaam laat zakken en optillen, hanteren dezelfde spieren de last.

Tip

  • Tijdens een push-up werken je borstspieren en triceps concentrisch als je naar boven duwt, en excentrisch als je naar beneden gaat.

Ken je spieren

De spiergroep die het meeste werk afhandelt wanneer je een pushup uitvoert, is de pectoralis major, de grootste spier in je borst. De borstspier brengt uw bovenarmen naar de middenlijn van uw lichaam tegen weerstand. De voorkant van je schouders, anatomisch de voorste deltoïden genoemd, helpt door je bovenarmen voor je op te tillen. Je triceps brachii-spieren in je bovenarmen strekken je ellebooggewrichten.

Begrijp het verschil

Een concentrische spiercontractie is wanneer uw spier een spanning produceert die groter is dan de belasting en als gevolg daarvan wordt de spier korter. Wanneer je je lichaam van de grond duwt, produceren je borst, schouders en triceps een kracht groter dan je lichaamsgewicht en trekken ze dus concentrisch samen.

Tijdens een excentrische samentrekking rekt uw spier uit terwijl deze samentrekt omdat de spieren een spanning produceren die minder is dan de weerstand. Wanneer je je lichaam tijdens een pushup naar de vloer laat zakken, bijvoorbeeld, zijn je borst, schouders en triceps excentrisch samentrekkend om te voorkomen dat je lichaam tegen de vloer slaat, maar de kracht die ze produceren is minder dan je gewicht en dus doe je dat blijf naar de vloer bewegen.

Tweak hoe spieren werken

Als u de plaatsing van uw handen of voeten verandert, beïnvloedt u welke van uw spieren het meeste werk moet doen. Tijdens de traditionele opdrukoefening worden je handen buiten de breedte van je schouders geplaatst, maar als je je handen in een smallere positie brengt, zodat ze op schouderbreedte of smaller zijn, worden je triceps de primaire spier in plaats van je borst. Een bredere handplaatsing en je schouders en triceps kunnen niet in dezelfde mate bijdragen, waardoor er meer nadruk op je borst wordt gelegd. Doe pushups met je voeten omhoog, en je plaatst een grotere belasting op onze bovenborst en schouders.

Betrek de kern

Je kunt niet succesvol pushups doen zonder de bijdrage van je buikspieren, schuine en quadriceps. Ze zijn niet betrokken bij het optillen of verlagen van je lichaam, maar ze werken om je romp en dijen in een rechte lijn te houden terwijl je de oefening uitvoert. Deze spieren trekken isometrisch samen, wat betekent dat ze een spanning produceren die gelijk is aan die van de belasting en zo uw wervelkolom en heupgewrichten in een statische positie houden.


Bekijk de video: Uitleg van de spiercontracties (Augustus 2022).