Geschiktheid

Houden spieren na een zware training water vast?

Houden spieren na een zware training water vast?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Spierherstel na de oefening omvat vaak waterretentie.

Na een zware training beginnen je verwachtingen voor een fittere versie van jezelf te stijgen. Maar als je een dag of twee later op de weegschaal stapt, ben je misschien ontzet om te ontdekken dat je een paar pond hebt opgedaan. Spierpijn of DOMS met vertraagde aanvang is een aandoening die het gevolg is van intense training die zwelling en vochtretentie in uw spieren kan veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnt het na een paar dagen. Maar in sommige gevallen kunnen gezwollen spieren een teken zijn van een levensbedreigende aandoening.

Tip

  • Tijdelijke spierzwelling en waterretentie komen vaak voor na een intensieve training.

Breek het af

Verwacht een vertraging

Symptomen van DOMS zijn tijdelijk verlies van kracht, spierpijn, gevoeligheid en stijfheid. Oefenwetenschapper Len Kravitz, Ph.D., schrijft een deel van de spierpijn en stijfheid toe aan een ontstekingsreactie op spiermembraanschade, een onderdeel van het genezingsproces dat zwelling omvat. Volgens Kravitz piekeren pijn en gevoeligheid meestal binnen een tot drie dagen na het sporten en nemen ze binnen zeven dagen af. Stijfheid en zwelling piek meestal drie tot vier dagen na het sporten en verdwijnen volledig binnen 10 dagen.

Ken de waarschuwingssignalen

In extreme gevallen kan DOMS een symptoom zijn van een ernstige aandoening genaamd inspanning rabdomyolyse, meestal rhabdo genoemd, gekenmerkt door slopende spierpijn, zwakte en zwelling. Rhabdo treedt op wanneer spiermembranen zo beschadigd zijn dat de inhoud van spiercellen weglekt en circuleert in uw bloedbaan, waardoor uw lichaamschemie wordt verstoord. Kalium en calcium spelen beide een belangrijke rol bij spiercontractie, maar wanneer er buitensporige hoeveelheden in uw bloedbaan lekken, kunnen ze uw hartritmes verstoren. Overmatig myoglobine, een spiereiwit, kan uw nieren beschadigen en tot nierfalen leiden. Bewijs van myoglobinelekkage is donkerbruine urine.

Geef het tijd

In een poging om de symptomen van DOMS te verminderen, worden veel interventies gebruikt, waaronder vrij verkrijgbare pijnstillers, voedingssupplementen en massage. Een studie uit 2015 gepubliceerd in het "Journal of Bodywork and Movement Therapies" vond therapeutische massage om symptomen van pijn en zwelling van DOMS bij ultramarathoners te verminderen. Volgens Kravitz doen pijnstillers en supplementen weinig om DOMS te verlichten, maar het opwarmen vóór de oefening lijkt het begin en de ernst van DOMS te verzachten. Normale DOMS verdwijnt na verloop van tijd. Als u aanhoudende slopende pijn en zwelling met donkerbruine urine heeft, zoek dan onmiddellijk medische interventie. Rhabdo kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld.

Hoe goed je je ook voelt tijdens en direct na je training, spierpijn, stijfheid en zwelling kunnen een dag of twee later verschijnen. Volgens Kenney, et al, auteurs van "Physiology of Sport and Exercise, Fifth Edition", wordt vertraagde spierpijn gecategoriseerd als een type I spierbelasting variërend van milde stijfheid tot slopende pijn. DOMS wordt geïnduceerd door microtranen in het spiermembraan tijdens excentrische spiercontractie, de spanning die in uw spieren wordt geproduceerd naarmate ze langer worden tegen de zwaartekracht.

Hoewel pijnlijk, stimuleert schade aan spiercellen uiteindelijk een toename van eiwitomzet, wat leidt tot spiergroei en krachtgroei. Naast letsel aan het spierweefsel, wijzen de auteurs op oedeem, een ophoping van vloeistoffen in het spiercompartiment zowel in als omringende cellen, en dat verhoogt de druk en activeert pijnreceptoren. De ophoping van vloeistof kan het gevolg zijn van letsel of kan onafhankelijk van letsel optreden.


Bekijk de video: 5 Tips Om Spierpijn Te Verminderen & Verhelpen Na Je Training (Augustus 2022).