Sport

Spieren gebruikt voor sprinten

Spieren gebruikt voor sprinten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De grootste sprinter ter wereld, Usain Bolt, is zeer gespierd.

Als een sprinter en een langeafstandsloper naast elkaar stonden, zou je meestal geen moeite hebben om te vertellen welke dat was, omdat de sprinter gespierder zou zijn. Sprinten vereist kracht waarbij meerdere spieren betrokken zijn - en niet alleen beenspieren - waarmee u afstanden aflegt die meestal variëren van 60 tot 400 meter in de kortst mogelijke tijd. Inzicht in de belangrijkste spieren die een sprinter gebruikt, kan u helpen bij het ontwikkelen van een geschikte trainingsstrategie.

Knie-extensie

De vier quadriceps-spieren aan de voorkant van elke dij zijn primair verantwoordelijk voor het verlengen van je knie. Wanneer je voet naar voren beweegt en je been recht wordt tijdens je sprint, zijn dat de quadriceps die hard aan het werk zijn.

Knie Flexie

De hamstringgroep op de achterkant van elke dij bevat ook vier spieren die betrokken zijn bij verschillende knie- en heupbewegingen. Alle hamstrings helpen je knieën te buigen, wat gebeurt wanneer je hiel naar je billen beweegt terwijl je rent. Andere spieren die betrokken zijn bij knieflexie omvatten de gracilis in je bovenste, binnenste dijen; de sartorius, die zich uitstrekt van je bovenbeen tot net onder je knie; de popliteus achter je knieën; en de gastrocnemius, de grootste kuitspier.

Heup extensie

De grote gluteus maximus in je achterste is de belangrijkste spier die betrokken is bij heupverlenging. Je strekt je heupen uit wanneer je benen achteruit bewegen terwijl je sprint. Drie van de vier hamstringspieren helpen ook om je heupen te verlengen, samen met de adductor magnus-spier aan de binnenkant van elke dij.

Heupflexie

Heupflexie treedt op wanneer een van uw knieën tijdens elke stap omhoog gaat. Een van je quadricepspieren, de rectus femoris, helpt je heup te buigen. Andere heupflexoren zijn de iliopsoas-spieren in je bovenbeen en onderrug; de tensor fasciae latae op je buitenste heupen; de adductor longus, adductor brevis en pectineus langs je bovenste, binnenste dijen; en de sartorius.

Plantaire flexie

Je enkel buigt terwijl je van de baan duwt terwijl je rent. De gastrocnemius- en soleusspieren in uw kuiten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het buigen van uw enkels, samen met enkele kleinere scheen- en voetspieren, zoals de plantaris, de tibialis posterior, de flexor hallucis posterior en de flexor digitorium longus.

Houding en stabiliteit

Houding is een belangrijk onderdeel van je sprintvorm terwijl je uit de startblokken barst terwijl je voorover leunt en vervolgens geleidelijk rechtop gaat staan. Vooral voor langere sprints is het van vitaal belang om het grootste deel van de race rechtop te blijven staan. De kernspieren die het meest verantwoordelijk zijn voor het vaststellen en vasthouden van de juiste houding zijn de rectus abdominis aan de voorkant van je buik, de schuine en transversale abdominis aan je zijkanten en de erectorspinazie in je onderrug.

Elleboogflexie

Je buigt je ellebogen als je de blokken verlaat aan het begin van een sprintrace en je handhaaft die elleboogbocht terwijl je je armen pompt voor de rest van de sprint. De bovenarmspieren - voornamelijk de biceps brachii, brachialis en brachioradialis - zijn verantwoordelijk voor flexie van de elleboog.


Bekijk de video: Kickbokser Rico Verhoeven loopt 100m tegen Dafne Schippers! (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Tum

  Uitzonderlijk delirium

 2. Nikonos

  Ik denk dat je geen gelijk hebt. Ik kan de positie verdedigen.

 3. Bagor

  He's absolutely not right

 4. Bercilak

  Your phrase simply excellent

 5. Doull

  Fufa keek toeSchrijf een bericht