Voeding

Welke noten kun je eten op het mediterrane dieet?


Boomnoten bevatten veel gezond, onverzadigd vet.

Spike Mafford / Photodisc / Getty Images

Medische onderzoekers ontdekken dat boomnoten een essentieel ingrediënt zijn voor de gezondheid van het hart van mensen die in het Middellandse-Zeegebied wonen. Een studie, in het bijzonder, toont aan dat een mediterraan dieet rijk aan plantaardige vetten, zoals die in walnoten, amandelen en hazelnoten, gunstiger is voor de gezondheid van het hart dan een standaard vetarm dieet. Je kunt echter alle noten op het dieet eten.

Wat is het mediterrane dieet?

In mediterrane landen is het gebruikelijk weinig rood vlees te eten. In plaats daarvan ligt de nadruk op vis, peulvruchten, zuivelproducten, volle granen, olijfolie, boomnoten en veel groenten en fruit. Mensen die in landen aan de Middellandse Zee wonen - of die een dieet volgen dat vergelijkbaar is met dat van de mediterrane landen - lopen volgens de University of Wisconsin Hospitals een lager risico op hartaandoeningen dan Amerikanen.

Nuts in the Diet: The Research

In februari 2013 publiceerde het "New England Journal of Medicine" een studie, gebaseerd op onderzoek van 2003 tot 2011, waarin werd gesteld dat wanneer een typisch mediterraan dieet werd aangevuld met extra plantaardig vet uit noten of olijfolie, dit het risico op cardiovasculair verminderde dood met 30 procent. Alle deelnemers aan het onderzoek kregen vanaf het begin instructie over de structuur van een gezond mediterraan dieet. Maar niemand was beperkt in het aantal calorieën dat ze konden eten. Eén groep ontving suppletie van 1 liter - iets meer dan 1 liter - extra vierge olijfolie per week; een ander at dagelijks 30 gram gemengde boomnoten. De controlegroep ontving geen aanvulling.

Welke noten te eten

Het mediterrane dieet beperkt niet het soort boomnoten dat je kunt eten. Wereldwijd bestaan ​​er meer dan 40 soorten boomnoten. Deze omvatten die welke gebruikelijk zijn in Amerikaanse diëten - zoals amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, macadamia-noten en walnoten - en minder bekende soorten, waaronder Ginkgo en lichee-noten. Zoals hun groepsnaam aangeeft, zijn boomnoten het soort dat aan bomen groeit, in tegenstelling tot pinda's. Het mediterrane dieet sluit pinda's niet uit, maar het zijn eigenlijk peulvruchten die in peulen groeien in plaats van in schelpen. Hoewel noten en pinda's voor soortgelijke doeleinden worden gebruikt bij het koken, zijn pinda's qua voedingswaarde meer vergelijkbaar met bonen en erwten.

Boomnoten en gewichtscontrole

Een onderzoek dat in januari 2014 door de International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation werd gefinancierd, meldde dat mensen die regelmatig matige hoeveelheden boomnoten eten, volgens Reuters minder kans hebben op obesitas dan mensen die dat niet doen. De nieuwsdienst meldt dat onderzoekers denken dat dit deels te wijten is aan het gevoel van verzadiging dat boomnoten bieden. Als je je vol voelt, eet je minder, merkten de onderzoekers op.

Bekijk de video: Nadenken over voeding en heerlijke groenten 22 (September 2020).