Gezondheid

Fysiologische Lordosis van de cervicale wervelkolom


Een verlies van cervicale lordose komt vaker voor bij mensen met nekpijn.

De fysiologische lordosis van de cervicale wervelkolom ontwikkelt zich in het eerste levensjaar. Deze boog in de nek, naar buiten buigend naar de voorkant van het lichaam, is een element van normale houding en dient verschillende functionele rollen. Deze curve kan worden verminderd of verloren met de leeftijd, trauma of beroepsmatige spanningen. De klinische betekenis van deze verandering wordt niet volledig begrepen, maar een verlies van de fysiologische lordose wordt vaker gezien bij mensen met nekpijn.

Ontwikkeling

In zijn boek "Correlative Spinal Anatomy" verwijst Douglas Gates naar een primaire kromme van de wervelkolom die begint bij de ontwikkeling van de foetus. Deze curve buigt naar de achterkant van het lichaam zodat de wervelkolom de vorm heeft van de letter "C." Deze vorm blijft de eerste paar maanden van het leven behouden totdat de baby voldoende kracht en coördinatie ontwikkelt om zijn hoofd rechtop te houden; vervolgens ontwikkelt zich een omkering van de primaire curve in de nek. Deze secundaire curve wordt de fysiologische lordosis of de normale functionele houding van de cervicale wervelkolom en is belangrijk voor de overgang naar de rechtopstaande houding van mensen.

Functie

Cervicale lordosis lijkt de rechtopstaande houding op verschillende belangrijke manieren te dienen. Omdat de thoracale wervelkolom in de tegenovergestelde richting is gebogen om het hart en de longen te accommoderen, is het noodzakelijk dat de nek naar achteren buigt om het hoofd in staat te stellen een evenwichtige positie over de schouders te bereiken. Deze positie verbetert de mobiliteit van de nek en maakt het mogelijk om het gezichtsveld te maximaliseren. Een gebogen nek kan ook een voordeel zijn ten opzichte van een rechtere oriëntatie, omdat het dient om schokken aan de wervelkolom die optreden bij het rennen, springen of op andere wijze stoten van het hoofd of de nek, beter te dempen.

Klinische betekenis

Een studie gepubliceerd in 2005 in het "Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics" identificeerde een fysiologische cervicale lordose van 31 tot 40 graden als "klinisch normaal". Chiropractiepatiënten met curven van minder dan 20 graden hadden statistisch gezien meer kans op nekpijn. Degenen met volledige rechttrekken of omkering van de nekcurve hadden 18 keer meer kans om nekpijn te melden dan degenen binnen het klinisch normale bereik. De auteurs van de studie adviseerden herstel van normale cervicale lordose als een zinvol klinisch doel bij de behandeling van patiënten met nekpijn.

Behandelingen

Een aantal therapieën, met name die binnen het chiropractieberoep, zijn gericht op herstel van cervicale lordose als een klinisch doel. Een dergelijke techniek, die een nieuwe vorm van tractie combineert met manipulatie van de wervelkolom, bleek de cervicale lordose effectief te verbeteren in een studie gepubliceerd in "Archives of Physical Medicine and Rehabilitation." Verbeteringen die in acht tot 10 weken werden bereikt, werden 15 maanden later bij de follow-up gehandhaafd. Er was ook een bijbehorende afname van symptomen bij degenen die de behandeling kregen. Er werden geen significante veranderingen in cervicale lordosis of symptoomniveaus gemeld door de controlegroep van patiënten die de behandelingen niet ontvingen.