+
Sport

Waarom tapen spelers het lemmet van een hockeystick vast?


Zwarte hockeytape wordt aanbevolen.

Jupiterimages / merk X afbeeldingen / Getty afbeeldingen

Het vastplakken van de bladen van hockeysticks dateert uit de vroege jaren 1900. Destijds was de apparatuur uitsluitend van hout en beschermde de tape het mes. Tegenwoordig vind je nog steeds hockeystick-messen, maar veel zijn gemaakt van een mix van glasvezel, koolstofvezel en composietmateriaal. Of het lemmet van een speler hout is of niet, hij heeft nog steeds een goede reden om het vast te plakken.

Oppervlaktebescherming

Houtsplinters, vooral wanneer het wordt weggesleten door constante wrijving met de puck. Door de houten bladen van hun hockeysticks af te plakken, beschermen spelers het oppervlak en de randen tegen breuk, waardoor de levensduur van hun uitrusting wordt verlengd.

Vochtafstotend

Vocht infiltreert in hout en het materiaal kan kromtrekken. Een puck slaan met een gebogen mes is net zo effectief als ijshockey spelen in je slippers. Het poreuze hout absorbeert het vocht van de ijsbaan tenzij het is afgedicht. Spelers gebruiken tape op hun messen als vochtafstotend middel.

Puckcontrole

Op de website ESPN the Magazine zegt gepensioneerde professionele ijshockeyspeler Brian Rolston dat moderne bladen van fiberglas hockeystick glad zijn en geen goed contact maken met de puck. Hij zegt dat het inpakken van hockeyband de speler helpt de puck te richten en te schieten waar hij heen moet. Een andere gepensioneerde ijshockey, Bobby Nystrom, voegt eraan toe dat wanneer een speler een pass ontvangt, de tape rond zijn mes de klap dempt, waardoor de puck niet stuitert.

De band

In Hockey Made Easy: Instructiehandleiding beveelt auteur John Shorey aan om hockeystickbladen met hockeytape of zwarte wrijvingstape vast te plakken. Terwijl sommige spelers elektrische tape gebruiken, hebben de twee andere soorten een plakkerig oppervlak waardoor het mes gemakkelijker de puck kan vastgrijpen en richten. En hoewel er een overvloed aan decoratieve hockeytape is om elke stijlvoorkeur te behagen, wijst Shorey erop dat zwarte tape overeenkomt met de kleur van de puck en het helpt om de exacte locatie te verbergen. Dit kan ervoor zorgen dat de puck niet wordt gestolen voordat je je zet.