Gezondheid

Zwangere vrouw en griep

Zwangere vrouw en griepWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Geïnactiveerde ifluenzavaccins zijn veilig tijdens elk trimester van de zwangerschap.

George Doyle / Stockbyte / Getty Images

Influenza is een virale luchtwegaandoening die elke winter tot 20 procent van de Amerikaanse volwassenen ziek maakt. Voor de meeste mensen, de hoesten, hoofdpijn, loopneus, koorts, spierpijn en keelpijn van de griep duren ongeveer 10 dagen en kunnen worden doorgegeven als een zware verkoudheid. Voor enkelen is griep een ernstige ziekte die hersenletsel, longontsteking, ademhalingsfalen of de dood veroorzaakt. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention hebben zwangere vrouwen 5 keer meer kans om ernstig ziek te worden met griep dan vrouwen die niet zwanger zijn.

Verandering in immuunstatus

Zwangerschap veroorzaakt veranderingen in uw hart, longen en immuunsysteem die u gevoeliger maken voor griep en de complicaties ervan. Uw immuunsysteem, dat is ontworpen om vreemde objecten aan te vallen en te vernietigen, moet tijdens de zwangerschap meer otolerant worden om uw foetus te laten overleven. Door dezelfde tolerantie kan het griepvirus voet aan de grond krijgen en meer weefselschade toebrengen dan wanneer u niet zwanger zou zijn. Zwangere vrouwen die roken of andere medische aandoeningen hebben, zoals astma, diabetes of die zwaarlijvig zijn, zijn bijzonder vatbaar voor complicaties als gevolg van griep.

Foetale complicaties

Influenza-infectie tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico op doodgeboorte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, volgens een studie gepubliceerd in het juni 2011 nummer van 'British Medical Journal'. griepstam, vergelijkbare resultaten zijn waargenomen in onderzoeken ter evaluatie van seizoensgebonden of pandemische griep als gevolg van andere stammen. Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap griep hebben, kunnen ook een hoger risico lopen op aangeboren afwijkingen, zoals neurale buisdefecten, onvolledige oogontwikkeling of darmafwijkingen.

Maternale complicaties

Hoewel wetenschappers al een tijdje weten dat zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen op griepgerelateerde complicaties en overlijden, bood de H1N1-pandemie in 2009 de mogelijkheid om dit risico in reële cijfers te omkaderen. Volgens CDC liepen 788 zwangere vrouwen griep op tussen april en augustus 2009, van wie 509 in het ziekenhuis werden opgenomen en 30 stierven. Dus, hoewel zwangere vrouwen slechts 1 procent van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigen, waren ze goed voor 5 procent van de griepgerelateerde sterfgevallen in 2009. Antivirale medicijnen, zoals Tamiflu, verminderden de ernst van de griep en verminderden het risico op overlijden bij zwangere vrouwen met griep, maar deze medicijnen moeten binnen 48 uur na het begin van de symptomen worden toegediend om het meest effectief te zijn.

Aanbeveling

Vaccinatie heeft aangetoond het risico op griep en griepgerelateerde complicaties bij zwangere vrouwen en hun baby's te verminderen. Verder is bewezen dat geïnactiveerde griepvaccins - het type dat wordt toegediend via injectie - tijdens de zwangerschap veilig zijn. Deze vaccins bevatten gedode virussen en kunnen geen griep veroorzaken, noch zijn ze schadelijk voor de zich ontwikkelende foetus. Zwangere vrouwen die tegen griep zijn ingeënt, zullen in feite immuniteit doorgeven aan hun zuigelingen en deze bescherming kan tot 6 maanden na de geboorte duren. Bijgevolg beveelt de CDC aan dat alle zwangere vrouwen, ongeacht het trimester, een griepprik krijgen. Zwangere vrouwen mogen FluMist niet gebruiken, een nasaal toegediend griepvaccin dat levende, verzwakte influenzavirussen bevat.

Tijdens het koude en griepseizoen moeten zwangere vrouwen maatregelen nemen om hun risico op infectie te verminderen. Vermijd contact met mensen die duidelijk ziek zijn, deel geen eetgerei, flessen water, handdoeken of andere persoonlijke spullen en was uw handen regelmatig met zeep en warm water. Als u zwanger bent en denkt dat u griep heeft, bel dan onmiddellijk uw huisarts of OB. Antivirale medicijnen worden meestal zo snel mogelijk gestart om complicaties te voorkomen.


Bekijk de video: MNM Ninjanieuws: Zwangere vrouwen moeten zich nog meer laten vaccineren (Augustus 2022).